Meghallgatta Gyurcsányt a parlamenti vizsgálóbizottság

Félórás ügyrendi vita mégis meghallgatta a miniszterelnököt az Apró-Gyurcsány érdekkör gazdagodását vizsgáló parlamenti bizottság. A balatonöszödi kormányüdülő egyik villájának ügye és a Szalay utcai ingatlan hasznosítása volt a kérdés. Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy minden ügyletet nyilvánosságra hozott 2003-ban, mikor sportminiszter lett.

MNO
2005. 06. 29. 14:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsány Ferenc a tulajdonában lévő cégek szerződéseit firtató kérdésekre többször is azt válaszolta, hogy a cégek vezetőit kell kérdezni. Szijjártó Péter fideszes bizottsági elnök kérdésére a kormányfő elismerte, hogy már miniszterelnöksége idején bérelte az V. kerületi ingatlant cégétől a Közlönykiadó Rt., ám ezt nyilvánosságra hozta sportminiszteri kinevezése előtt. Gyurcsány elmondta, hogy az ügyletet Polt Péter legfőbb ügyész is vizsgálta, és sem törvénybe, se erkölcsbe ütköző elemet nem talált.

Ugyancsak a legfőbb ügyészi vizsgálatra hivatkozott a balatonöszödi villa kapcsán Szilvásy György államtitkár, aki közölte: az előkészítésben részt vett, a kormányüdülő értékesítésében viszont nem. Aról és a vevő kiválasztásáról az akkori kancellária döntött. Bár akkor már évek óta munkakapcsolatban állt Gyurcsány Ferenccel, a közös pártállami múltra vonatkozó kérdést Szilvásy úgy válaszolta meg, hogy 1993-ban lehetetlen lett volna ilyen kapcsolatokat működtetni.

Kiss Péter kancelláriaminiszter a bizottsági meghallgatáson úgy nyilatkozott, hogy a tőle kért dokumentumokat, iratokat elhozta, és mind azok, mind ő maga a bizottság rendelkezésére áll. Herényi Károly, a bizottság MDF-es tagja a privatizáció kapcsán megjegyezte, hogy készült KEHI-jelentés erről az ügyletről, és indítványozta a dokumentumok bekérését. Kiss Péter válaszában utalt arra, hogy a KEHI-jelentés nyilvános, letölthető a hivatal honlapjáról.

(Forrás: Magyar Rádió, stop.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.