Génmódosított szóját kapnak a magyar disznók

Egyre nehezebb olyan disznót találni Magyarországon, amely ne genetikai módszerekkel gyomirtó-ellenállóvá tett szóját evett volna malackorában. A felturbósított malaceledel állítólag ártalmatlan, főleg azonban olcsó. A szabályozás sajátossága miatt a boltokban nem kell feltüntetni, min nőtt fel a rántott húsnak való.

MNO
2005. 08. 23. 6:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ország egyik legnagyobb mezőgazdasági cégénél, az OTP-s Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Dalmand Rt.-nél megadták magukat a hónapok óta fokozódó nyomásnak, amikor nemrégiben megkapták az egyik legnagyobb magyar húsipari cég körlevelét. E szerint ez a cég is olyan sertéshús-szállítókat keres, amelyek génkezelt szervezetektől (angol betűszóval: GMO) mentes takarmányon nevelik fel a röfiket. A menedzsment szólt a takarmányozási vezetőnek: keressen „mentes„ takarmányt.
Nem lesz könnyű dolga.

Nem véletlen ugyanis, hogy egyre nehezebben találni olyan disznót Magyarországon, amely ne genetikai módszerekkel gyomirtó-ellenállóvá tett szóját evett volna malackorában. (Ekkor kapják a legtöbb szóját, míg hízóként már alig esznek ilyet.)
Ennek két oka van: egyrészt a génkezelt szója valamivel olcsóbb, másrészt garantáltan „tiszta” takarmány-alapanyagot egyre nehezebb találni. Magyarországra ugyanis Amerikából hozzák a – takarmány össztömegének körülbelül tizenöt százalékát kitevő – szójadarát.

A magyar szójaimportőrök szerint az USA-ban és Argentínában már szinte kizárólag génkezelt szója kapható, és az eddig még viszonylag megbízhatóan hagyományos szójafajtákat termelő brazil termelők is lassan rákényszerülnek az átállásra az egyesült államokbeli GMO-lobbi hatására.

A tavaly Magyarországra érkező 800 ezer tonna szójadarának harmadát-negyedét importáló Agrograin Rt.-nél úgy számolnak: körülbelül az import fele volt nyomon követhetően GMO-mentes. – A vevők ebből ma már Európában sem csinálnak gondot – állapította meg Orbán Imre, az évi ötvenmilliárd forintos forgalmat lebonyolító cég vezérigazgatója. – A szójadara a feldolgozás során kétszer is hőkezelést kap – mutat rá arra, hogy a takarmány-alapanyag már rég nem tartalmaz örökítésre alkalmas anyagot, mire az állatok elé kerül. Orbán szerint a piac nem fizeti meg a GMO-mentesség tonnánként egy-kétezer forintos pluszköltségét.

A génkezelt szója használatát persze a legtöbb – a lap által megkérdezett – sertéstenyésztő csak a többi tenyésztőre tartja igaznak. Ám amikor a tenyésztőket arról kérdezte a cikk írója, miért éri meg nekik a mentes tápot használni, mindegyik arról kezdett beszélni: a veszteség kockázata nagy, minden fillér számít, és túl van lihegve a GMO-kérdés. A drágább használata mellett felsorolt érvek közül még az volt a legértelmesebb, hogy ennek „szakmai„ okai vannak, és hogy ez „befektetés”.

S miért ne használnák az olcsóbb tápot, ha a polcokra kerülő termékre rá sem kell tenniük a vásárlót riogató GMO címkét?
Az uniós szabályozás szerint a vetőmagtól a szójadarán át a gazdaboltokba kerülő takarmánykeverékig minden feldolgozási fázisban rá kell írni a termékhez tartozó címkére, hogy génmódosított összetevőket tartalmaz. Ám – a gyógyszereken kívül gyakorlatilag egyetlen kivételként – nem kell a címkén feltüntetni, ha egy húsélelmiszer génmódosított takarmányon felnőtt állatból származik. A GMO-mentes táp így egyedül az „öko„ vagy „bio” címkét viselő húsoknál kötelező.

Forrás: Magyar Hírlap

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.