Dagad a városházi PR-botrány

Tovább gyűrűzik a négyes metró kommunikációs pályázata körül kirobbant politikai botrány, amely miatt Aba Botond, a BKV Rt. vezérigazgatója belső vizsgálatot kezdeményez. A fővárosi baloldali koalíció politikusai nem látnak kivetnivalót abban, hogy Czuk Dorottya, a Városháza sajtófőnöke &#8211; akinek hivatali felettese korábban a mostani közbeszerzésen nyertes Sawyer Miller Group (SMG) Kft. vezetője volt &#8211; részt vett a pályázat elbírálásában, miközben az ellenzék részéről senki nem kapott helyet a tenderbizottságban, amelynek más résztvevői egyelőre ismeretlenek. <br/><br><a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=306887&rvt=121" TARGET=_blank>&#8226; Demszky: Jogszerű volt a pályázat</a><br>

Magyar Nemzet
2005. 09. 12. 9:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belső vizsgálat elrendelését javaslom a BKV Rt. holnapi igazgatósági ülésén a négyes metró kommunikációs tendere körül felvetődött ügyek tisztázására – közölte lapunkkal Aba Botond, a fővárosi közlekedési társaság vezérigazgatója.

Mint arról beszámoltunk, Demszky Gábor főpolgármester volt kampányfőnöke, Bruck Gábor cége, a Sawyer Miller Group Kft. nyerte el a 2005–2010 közötti időszakra szóló, 300 millió forintos megbízást a BKV közbeszerzési pályázatán. Gulyás László, a BKV DBR Metró projektigazgatója azonban nem hozta nyilvánosságra a bírálók személyét, arra hivatkozva, hogy a tenderbizottság tagjai erre nem hatalmazták fel őt. Annyit közölt csak, hogy a főváros független szakértőket delegált. Közülük egyedül Czuk Dorottya, a Főpolgármesteri Hivatal sajtófőnöke ismerte el, hogy részt vett a bírálatban, mint mondta, szavazati jog nélkül.

Aba Botond elmondta: az eljárást a Közbeszerzési Döntőbizottság is vizsgálta, s szerinte a teljes dokumentációt nyilvánosságra kellene hozni.

Vajda Pál szocialista főpolgármester-helyettes lapunknak ígéretet tett: ma közzéteszi a bírálatban részt vevők névsorát. Megjegyezte azonban, hogy a közbeszerzést a BKV Rt. bonyolítja le mint beruházó, így őt tulajdonképpen nem is érdekli, hogy ki vett részt a döntésben. Mint mondta, általában a többpárti szakbizottságok delegálnak tagokat a tenderbizottságba.

Gy. Németh Erzsébet, a fővárosi MSZP frakcióvezetője nem kívánta kommentálni Czuk Dorottya részvételét a bírálatban, mert szerinte a BKV felelőssége és joga a bírálóbizottság összeállítása.

– A legtermészetesebb, hogy a Főpolgármesteri Hivatal sajtófőnöke szakértőként részt vesz egy ilyen kommunikációs pályázat elbírálásában – mondta lapunk kérdésére Bőhm András, a fővárosi SZDSZ frakcióvezetője.

Kupper András, a fővárosi Fidesz–MKDSZ-frakció vezetője szerint Czuk Dorottyát semmiképpen nem lehet független szakértőnek nevezni, hiszen beosztottja Nyáry Krisztián kommunikációs igazgatónak.

Zsinka László, a fővárosi MIÉP és Szőke László, a fővárosi MDF frakcióvezetője egyaránt elfogadhatatlannak tartja azt a hosszú évek óta tartó gyakorlatot, hogy a Városházáról SZDSZ közeli cégeket alkalmaznak olyan PR-feladatokra, amelyekre szerintük semmi szükség. – A dolgok odáig fajultak, hogy a városvezetés már a formára sem ad – fűzte hozzá Szőke László a sajtófőnök szerepére utalva.

A korábban lapunk birtokába került dokumentumok szerint a Demszky Gábor 1998-as kampányát is lebonyolító cég 1998 és 2000 között tizennyolc megbízást kapott a fővárosi önkormányzattól, illetve a főváros társaságaitól, a fővárossal kapcsolatban álló cégektől több mint bruttó 108 millió forint értékben. Emlékezetes: a négyes metró 1998-as kommunikációját is ez a társaság nyerte el 92 millió forintért. Az ismert megbízások között található a BKV Plusz elnevezésű kampány, a fővárosi parkolási rendszer átalakításáról szóló tájékoztatás. Az 1999-es és 2000-es fővárosi út-, illetve hídfelújítások jelentős részénél, 19 esetben az SMG Kft.-t bízták meg a PR-munkák elvégzésével a kivitelező cégek és a Városháza.

A cég elnöke, Bruck Gábor lapunknak korábban azt mondta, 2000 óta nem állnak kapcsolatban a fővárossal. Állításával szemben azonban az SMG internetes honlapján referenciaként 2002–2003-as PR-munkák is szerepelnek: például a XI. kerületi Bartók Béla út 2002-es vagy a ferencvárosi Haller utca 2003-as felújításának szórólapjai, plakátjai. A referenciák sorában megtalálható a Miniszterelnöki Hivatal, a Nemzeti Fejlesztési Terv Hivatala, az egészségügyi, az oktatási, valamint a pénzügyi tárca, és megbízásokat adtak a fővárosi közműcégek is.

Bruck Gábor Demszky 1998-as főpolgármesteri kampányában személyesen is részt vett tanácsadóként, mint ahogy Demszky pártelnöki ideje alatt a legszűkebb SZDSZ-es konzultatív csapatnak is a tagja volt. Később Medgyessy Péter tanácsadói testületében dolgozott. A Sawyer Miller évekkel ezelőtt tulajdont szerzett a Marketing Centrum piackutató cégben, amelynek igazgatójává Nyáry Krisztiánt, Demszky Gábor volt sajtófőnökét választották. Nyáry magában a Sawyerben is vezető beosztásban tevékenykedett, ám azóta visszakerült a Városházára, jelenleg is kommunikációs igazgató a Főpolgármesteri Hivatalban. Így Nyáry jelenleg Czuk Dorottya sajtófőnök felettese.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.