Gyurcsány kapcsolata Fittelinával

A belső és külső ellenséggel vívott nemzetközi harc közben a munkásmozgalom vezetői mindig szakítottak időt a rekreációra. A burkolt konspirációhoz és a nyílt mészárláshoz szükséges fizikai felfrissülést a korábbi tulajdonosaiktól elkobzott, hazai erdőkben töltött vadászatok biztosították számukra, kimerítő szellemi munkájukhoz pedig &#8211; a szintén államosított &#8211; budai villákban biztosították az igazán kiválóak nap mint nap az energiát. A Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Bizottságának egykori tagja, Apró Antal sem adta alább a Rózsadombnál, ahol a hátsó telekszomszédaként Kádár János főtitkárral oszthatta meg súlyos gondolatait. <br/><br><a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=308700&rvt=2" target = "_blank">&#8226; Batiz a Magyar Nemzet cikksorozatáról: Ezt minősíteni sem lehet</a><br>

Magyar Nemzet
2005. 09. 21. 9:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szemlőhegy utcai házat az Apró család – egy, az 1956 utáni felelősségre vonásokban elhíresült bíróval, dr. Jahner-Bakos Mihállyal és családjával közösen – lakta be, majd a többszintes épületet nemsokára gyermekzsivaj verte föl. A korábbi tulajdonostól erőszakkal elvett villából járhatott iskolába Apró Piroska és ifjabb Apró Antal, később pedig a nemzetközi munkásmozgalom összefogása szimbólumának tekinthető unoka, a bolgár kommunista Dobrev Péter és Apró Piroska frigyéből származó Dobrev Klára. Magyarországon az ellenség hangja ekkorra gyakorlatilag megszűnt, a kádári konszolidációban a bosszúval átitatott rendteremtés után a békés építkezés ideje jött el. Idősebb Apró Antal biztonságos hátteret biztosított ahhoz, hogy az Apró-klán ifjabb tagjai az üzleti szférában keressék és találják meg a helyüket. Kezdetben természetesen a szocialista tulajdonviszonyok között, majd a rendszerváltás okozta zűrzavarban, végül megrázkódtatás nélkül alkalmazkodtak a korábban elutasított, tőkés társadalmi berendezkedés gazdasági viszonyaihoz. Ifjabb Apró Antal a titkosszolgálatoktól vezető úton a biztonsági cégek piacán kapaszkodott meg sikerrel, a kereskedelmi ismereteit hasznosító Apró Piroska a szépipart is kipróbálva bankelnökségig vitte. Manapság, ha az ellenzékével összekarolt állampárt utódja, vagyis SZDSZ–MSZP-kormány van éppen hatalmon, akkor állami tulajdonban lévő cégekben vezető tisztviselőként tudja segíteni családtagjait, egyéb esetekben a magánszférában tevékenykedő üzletasszony.

A KISZ-ben kiképzett és az állampárt szárnyai alatt politikai karriert építő Gyurcsány Ferenc már vállalkozóként több, számára jókora hasznot hozó, homályos privatizációs ügylet és két rosszul sikerült házasság után talált rá a korlátlan gazdagodást is magában hordozó Apró családra Dobrev Klára személyében. Bennfentesek szerint az ifjú ara hozományának tekinthető az a 700 millió forintnyi hitel, amelyet az anyós, Apró Piroska által vezetett, állami tulajdonban lévő Magyar Hitelbanktól vehetett fel Gyurcsány cége azért, hogy megvásárolhassa a magyar alumíniumipar zászlóshajóját.

Az egyesült Gyurcsány–Apró–Dobrev család, engedve a kor kihívásainak, nekiállt a saját háza táján is – már közösen – rendet tenni. A modernizáció nem kerülte el az egykori szobafestő, az idősebb Apró Antal által megszerzett, majd generációk számára otthont jelentő épületet sem, a sok mindenre alkalmas Szemlőhegy utcai villát.

Az unoka nem is habozott kihasználni a nagyapai „örökség” lehetőségeit, és új távlatokat nyitott meg a villa hasznosítása előtt. Első lépésként a jelenlegi miniszterelnökkel közösen megalapította az ötmillió forint törzstőkéjű Fittelina Kft.-t. A cég ügyvezetője kezdetben Dobrev, majd 1999-től sportminiszterré történő kinevezéséig Gyurcsány volt. Az alapításkor Dobrev Klára a tulajdonában lévő Szemlőhegy u. 42. szám alatti ingatlan kizárólagos hasznosítási jogát átengedte a Fittelina Kft.-nek. Ez azt jelentette, hogy csak a Fittelina adhatta bérbe az ingatlant más személyeknek vagy cégeknek. A tagok megállapodtak, hogy a hasznosítási jog átadásának értéke 16 millió forint.

Gyurcsány és Dobrev között abban is megegyezés született, hogy a Fittelina Kft. a Szemlőhegy utcai házon felújítást és értéknövelő beruházást végezhet, az ingatlan eredeti funkciójának megtartása mellett.

Nézzük meg mi is a Budapest II. ker., Szemlőhegy utcai ingatlannak az eredeti rendeltetése! Hiteles földhivatali és cégbírósági adatok szerint a ház 1995-ben Apró Piroska, Dobrev Klára, Dobrev Péter, dr. Jahner-Bakos Mihályné és 1996-tól Gyurcsány Ferenc bejelentett lakása, továbbá 1997-től a Fittelina Kft. székhelye volt, azaz az ingatlan egyik lakásában lakott és lakik azóta is Apró Piroska a családjával, a másikban lakott és lakik Jahner vérbíró özvegye, a harmadikban pedig Gyurcsány Ferenc él a családjával, továbbá ott működött a Fittelina Kft. is. Dobrev a zsúfolt villában lévő 159 négyzetméteres lakásának bérbeadási jogát adta át saját kft.-jüknek.

A lakást egyébként 1995-ben Dobrev Klára 8,6 millió forintért vásárolta meg az önkormányzattól. A vásárlás külön érdekessége, hogy az épülethez tartozó két garázs önkormányzati tulajdonban maradt, azt pedig még homály fedi, hogy milyen feltételekkel bérelik a villalakók. Mindenesetre a vételárnak csak 10 százalékát kellett kifizetnie a szerződés megkötésekor, a fennmaradó 7,8 millió forintra 25 éves részletfizetési kedvezményt kapott. A vásárlást követően – szinte azonnal – Dobrev Klára 16 millió forint értéken adta tovább a saját lakása bérbeadási jogát a Fittelina Kft.-nek. Azaz a lakás bérbeadási joga a tulajdonjog kétszeresét érte Dobrev Klára és Gyurcsány megállapodása szerint.

Kérdés, vajon mi lehetett ezzel az ügylettel Gyurcsányék célja? A törvény adta lehetőségeket figyelembe véve a házaspár arra számíthatott, hogy cégük jelentős bevételhez jut, ha családi lakásukat idegeneknek adja bérbe. Így viszont felmerül: kötött-e szerződést bárkivel is a Fittelina Kft. Gyurcsányék lakásának bérbeadására, azaz hány lakó, albérlő élt együtt Gyurcsánnyal és Dobrev Klárával 2002-ig, a bérbeadási jog megszüntetéséig? Nehéz elképzelni ugyanis, hogy a 159 négyzetméteres nagyságú lakást, amelyben Gyurcsány lakott és lakik a feleségével, jelenlegi és korábbi házasságából származó négy gyermekével, valamint amelyben a Fittelina Kft. működött feltételezhető alkalmazottaival, még további személyeknek bérbe adták. Így joggal merül fel, hogy a házaspár valódi célja az volt, ami ténylegesen meg is valósult: az ügylet következtében a kft. könyvelésében egészen 2000-ig 16 millió forint értéken nyilvántartották a bérbeadási jogot és minden évben a 16 millió forint 16,6 százalékát, azaz évenként 2,656 millió forintot költségként leírtak a cég bevételeivel szemben, tehát a cég adóalapját, ami után a társasági adót kellett fizetniük, évente több millió forinttal csökkentették. Bérlők hiányában alaposan feltételezhető, hogy egy színlelt szerződés éveken keresztül lehetővé tette Gyurcsánynak és feleségének a társaságiadó-fizetési kötelezettség különböző mértékű elkerülését.

Az, hogy ez az ügylet milyen formában szolgálta az Apró unoka és Gyurcsány testi, lelki és nem utolsósorban anyagi rekreációs „felfrissülését”, rövidesen megtudhatják.



(Folytatjuk)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.