Draskovics állítja: semmit sem tud, senkivel sem beszélt

Az Apró–Gyurcsány-bizottság ma Draskovics Tibor volt pénzügyminisztert hallgatta meg a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. privatizációja ügyében. Szijjártó Péter (Fidesz) az ülést megelőzően hangsúlyozta: a legutóbbi ülésen Erdős Ákos üzletember megerősítette: Gyurcsány és az ő volt, illetve jelenlegi érdekeltségei között volt tranzakciós kapcsolat. Draskovics a meghallgatáson arra a kérdésre, mi indokolta a vállalat eladását, kijelentette: a kormány 2003 decemberében fogadta el a privatizációs koncepciót, és akkor ő nem volt miniszter.

MNO
2005. 10. 05. 15:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. elherdálása mögött semmifajta racionális, az emberek érdekeit szem előtt tartó döntés nem áll – mondta az Apró–Gyurcsány-vizsgálóbizottság fideszes elnöke szerdán, a testületi ülést megelőző sajtótájékoztatón. Szijjártó Péter elmondta: a vizsgálóbizottság legutóbbi ülésén Erdős Ákos üzletember megerősítette, hogy Gyurcsány Ferenc és az ő volt, illetve jelenlegi érdekeltségei között volt tranzakciós, üzleti kapcsolat, valamint adásvétel. A politikus feltette a kérdést, hogy vajon ez-e az az ok, ami a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. „erőltetett, meglehetősen alacsony áron és vitatott körülmények között véghezvitt privatizációja mögött áll„.

Mai ülésén Draskovics Tibor volt pénzügyminisztert hallgatta meg a parlamenti bizottság. Szijjártó az ülést megelőzően kiemelte, hogy Draskovics Tibor meghallgatására azért van szükség, mert ő volt a pénzügyminiszter akkor, amikor a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt.-t privatizálták.

Draskovics Tibor a meghallgatáson kijelentette: ismerete szerint Gyurcsány Ferenc és Erdős Ákos üzleti kapcsolata nem befolyásolta a részvénytársaság privatizációját. Arra a kérdésre, mi indokolta a vállalat eladását, a volt pénzügyminiszter azt mondta: a kormány 2003 decemberében fogadta el az rt. privatizációs koncepcióját, és akkor ő nem volt hivatalban lévő miniszter. Draskovics kijelentette: nem a tankönyvkiadó privatizációja volt az egyetlen olyan tranzakció, ahol az ajánlattevők a második fordulóban nem ugyanazt az árat mondták, mint az első fordulóban. Az érvényes ajánlati kötöttség mellett tett ajánlatok közül a Láng Holding Rt. ajánlata volt a legmagasabb – tette hozzá.

Arra az ellenzéki kérdésre, miszerint miért volt fontos, hogy hirtelen, gyorsan ezt a privatizációs eljárást lefuttassák, úgy válaszolt: szó sem volt gyors, elkapkodott, azonnali privatizációról, hanem programozott menetrend érvényesült. Megjegyezte: az utóbb érvényesnek elfogadott ajánlat lényegesen meghaladta az ÁPV Rt. rendelkezésére álló vagyonértékelésben meghatározott vagyonértéket.

Draskovics hangoztatta: amíg pénzügyminiszter volt (2004. február közepétől 2005. április végéig – a szerk.), a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. privatizációjáról sem Medgyessy Péterrel, sem Gyurcsány Ferenccel nem beszélt. Kijelentette továbbá, hogy Erdős Ákossal „az életében nem” beszélt, de pénzügyminisztersége alatt bizonyosan nem. Kijelentette továbbá, hogy az ellenzék fokozott érdeklődését látva a felügyelőbizottsággal soron kívül megvizsgáltatta e tranzakciót, ami a testület megállapítása szerint megfelelően zajlott.

Szijjártó Péter összegzésében azt mondta: nem lát olyan okokat a privatizáció mögött, amelyek gazdasági szempontból ezt racionálisan alátámasztották volna. Csiha Judit (MSZP) az ülés végén bejelentette, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jelzése szerint a jövő héten kész megjelenni a bizottság előtt.

Hír Televízió, fideszfrakcio.hu, MNO

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.