Koncepció 200 millióért – Vadász János újabb megbízást kaphat

Összességében kettőszáztízmillió forintba került a kormány által elhalasztott közszolgálati reform koncepciójának elkészítése, amelynek írásos változatát ez idáig nem láthatták az érintett szakszervezetek.

Magyar Nemzet
2005. 10. 16. 22:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kettőszáztízmillió forintba került a közszolgálati reform koncepciójának elkészítése, ebben benne van a Közszolgálati Reform Kormánymegbízotti Hivatal létrehozása, működtetése, valamint a szakmai tanulmányok, felmérések, közvélemény-kutatások költségei – tudtuk meg Batiz András kormányszóvivőtől. A hivatal 2002 októberétől 2004 márciusáig a munkaügyi tárcánál működött, ez az időszak 65-66 millióba került, majd átkerült a Miniszterelnöki Hivatalhoz, ahol októberig 145 millió forintot emésztettek fel a munkálatok, valamint az államtitkári rangnak megfelelő infrastruktúra – iroda, munkatársak, gépkocsi sofőrrel – működtetése.

Batiz András lapunknak úgy fogalmazott: a reform kidolgozásával megbízott Vadász János elvégezte munkáját, aki három év alatt olyan koncepciót készített a közszolgálat átalakítására, ami az EU-nak húsz év alatt sem sikerült. Az elvégzett munka a következő ciklusban természetesen megvalósul csak a közigazgatás átalakításával együtt – hangsúlyozta a szóvivő. Batiz megerősítette, hogy két héten belül döntés születik arról, kap-e új kormányzati szerepet a halasztás miatt lemondását beadó Vadász.

Vadász János a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének elnöki székéből került kormányzati szerepbe, miután részt vett az MSZP stratégiai programjának, 2002-es választási programjának megalkotásában. Vadász már 2003-ban bejelentette, hogy koncepciója elkészült, az új szabályozás akár az uniós csatlakozás előtt életbe léphet. Szakmai körök azonban már régóta hangoztatták, hogy az eredeti tervek szerinti 300-400 milliárd forintot igénylő reformra nem lesz pénz. A koncepció normaszövegét egyébként hiába kérték, a mai napig nem láthatták a közszféra szakszervezetei, az általánosságokban ismertetett terveket pedig számos kritika érte a köztisztviselői érdekképviseletek részéről, igaz a közalkalmazotti szakszervezetek támogatták azokat. Ismeretes, a közigazgatás reformját kidolgozó Sárközy Tamás professzor semmiféle ellenjuttatást nem kért munkájáért.



Politikusi ambíciók. Vadász János többször jelezte, hogy szívesen lenne országgyűlési képviselő, legutóbb az európai parlamenti választások miatt megüresedő helyek egyikének betöltésére ajánlotta magát az MSZP figyelmébe. Lapértesülések szerint a 2006-os választásokon, ha egyéni jelöltként nem is méretheti meg magát, Vadász neve szerepelhet a szocialisták országos listáján.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.