időjárás 18°C Malvin 2022. október 1.
logo

Egyre több román vesz magyar ingatlant

MNO
2005.11.30. 07:42

Kevesebb külföldi magánszemély vásárolt idén magyar ingatlant, mint tavaly. A britek és a hollandok fokozott érdeklődése mellett azonban egyre több román állampolgár található a vevők között. Továbbra is a lakásokra van a legnagyobb kereslet, de beépítetlen földterületeket és tanyákat is vásárolnak a külföldiek.

A Belügyminisztérium adatai szerint idén az első kilenc hónap alatt 14 százalékkal kevesebb külföldi vásárolt lakást Magyarországon, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Míg tavaly 4926, addig idén 4331 külföldi vett ingatlant. Az év utolsó negyedében jellemző visszaesés miatt az egész évi visszaesés még nagyobb szintű lehet.

A vevők között jelentős átrendeződés tapasztalható: a német és az osztrák nemzetiségűek száma és aránya évek óta csökken, ám az írek érdeklődése folyamatosan nő. A harmadik negyedévben a hollandok is feltörtek, 175 vásárló érkezett a németalföldi államból. Erőssé vált a britek érdeklődése is, három hónap alatt 99 vevő akadt a szigetországból, s nagyon felszökött a román állampolgárok vásárlásainak száma is, a harmadik negyedévben már 141-en vettek ingatlant Magyarország területén.

A BM-adatok szerint az írek még jelentős vásárlóknak számítanak a budapesti lakások esetében, míg a Bács-Kiskun megyei házakat, tanyákat, illetve beépítetlen földterületet a németek, az osztrákok, a románok és a hollandok kedvelik, ez utóbbiak a németek mellett Somogy megyében is állandó ügyfeleknek számítanak. Zala megyében a német és az osztrák jelenlét az erős, s országosan is itt a legjelentősebb a beépítetlen területek felvásárlása. Az Ausztriából érkezők Győr-Moson-Sopron megye meghatározó vevőinek számítanak, ahol szintén a lakásokat és a beépítetlen területeket keresik.

Továbbra is a lakásvétel dominál, ami a tranzakciók 70 százalékát adja, a beépítetlen földterület 15, a tanya 6, az üdülők 4, a fennmaradó ingatlantípusok 5 százalékkal részesednek a keresletből.

(Forrás: Napi Gazdaság)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.