időjárás 12°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Fidesz: a kormány intézkedései nehéz helyzetbe hozták az időseket

MNO
2005.11.24. 12:21

A nyugdíjasok döntő többsége megkapta a novemberi nyugdíjjárandóságot, a 13. havi nyugdíj második részletét és a nyugdíjemelésnek a visszamenőleges összegét – mondta Csákabonyi Balázs (MSZP) sajtótájékoztatóján. A Fidesz szerint a luxusbaloldal kormánya igyekszik úgy tenni, mintha szívén viselné a nyugdíjasok sorsát, pedig a Medgyessy-Gyurcsány-kormány eddigi intézkedései rendkívül nehéz helyzetbe hozták az idős embereket.

A választások közeledtével a luxusbaloldal kormánya ismét igyekszik úgy tenni, mintha szívén viselné a nyugdíjasok sorsát – írja Harrach Péter (Fidesz) sajtóközleményében. Hozzáteszi: nem lehet azonban elfeledkezni arról, hogy a Medgyessy-Gyurcsány-kormány eddigi intézkedései, ígéretszegései rendkívül nehéz helyzetbe hozták az idős embereket. Nyilvánvaló, hogy Gyurcsány Ferenc számára az idősek korosztálya csupán a költségvetés kiadási oldalának egy tétele.

A mindenkori kormány kötelessége, hogy megvédje a nyugdíjasokat az indokolatlan áremelésektől. Ezzel szemben a szocialista kormány felrúgta a polgári kormány által megkötött gyógyszerár-megállapodást, ami biztosította volna, hogy a gyógyszerárak ne emelkedhessenek az inflációt meghaladó mértékben. Többszöri ígéret ellenére az elmúlt három és fél évben sokszor és nagymértékben nőtt a gáz ára, holott az áremelkedés mértékét a mindenkori kormány határozza meg. A Fidesz legújabb indítványát a villanyáram árának csökkentésére a kormánypártok lekezelően, érzéketlenül fogadták. A Nemzeti Garanciatörvény tervezetét, mely biztosította volna a 13. havi nyugdíj mindenkori kifizetését, lesöpörték az asztalról.

Változtatnunk kell, hogy a nyugdíj ne alamizsna legyen, hanem tisztes, megszolgált fizetség a múltért, a jelenért, a jövőért, az aktív idős évekért. A nyugdíjasok olyan változásokat akarnak, amelyek biztonságot és kiszámítható életet biztosítanak.

Korábban Csákabonyi Balázs (MSZP) telefonos sajtótájékoztatóján azt mondta: a nyugdíjasok döntő többsége megkapta a novemberi nyugdíjjárandóságot, a 13. havi nyugdíj második részletét és a nyugdíjemelésnek a visszamenőleges összegét – adta hírül a távirati iroda. Közölte: mintegy 2,8 millió ember kapta meg nyugdíjjárandóságát. Hozzátette: ez érintette az úgynevezett nyugdíjszerű szociális ellátásban részesülőket is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.