Visszatartott ösztöndíjak – A diákok nyerészkedést sejtenek

Hónapokat késnek az ösztöndíj-kifizetések a Budapesti Műszaki Főiskolán – tudta meg a Magyar Nemzet. Az oktatási igazgató szerint a diákok nagy részének a napokban már átutalták az október elején esedékes pénzt, de a Keleti Károly Gazdasági Főiskolai Kar hallgatói ebben a tanévben még egy fillért sem kaptak. Az iskola az új logisztikai rendszert okolja a hibákért, a diákok azonban nyerészkedésre gyanakszanak.

Magyar Nemzet
2005. 11. 23. 23:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet egy hallgatói levélből értesült arról, hogy ebben a tanévben még nem fizettek tanulmányi ösztöndíjat a diákoknak a Budapesti Műszaki Főiskolán. A névtelenséget kérő fiatal arra gyanakszik, hogy az iskola azért késik a kifizetéssel, mert a juttatásokra elkülönített keret így hónapokig az intézmény számlájára kamatozik.

Az iskola szerint távolról sem nyerészkedésről van szó. Kártyás Gyula, az intézmény oktatási igazgatója elismerte, hogy sokat késtek a kifizetések, de szerinte a diákok nagy része a napokban megkapta a pénzt. A szakember szerint az iskola hat karából ötnél már rendezték a tartozásokat, egyedül a Keleti Károly Gazdasági Főiskolai Kar diákjai nem kaptak eddig egy fillért sem. Kártyás közölte: ez csupán négyszáz hallgatót érint, de napokon belül az ő számlájukra is megérkezik a pénz. Az első két havi ösztöndíjat egyébként legkésőbb október 15-ig kellett volna átutalni a diákoknak. A főigazgató az új logisztikai rendszer hibáival indokolta a több hónapos csúszást.

– Sajnos az egyetemek jelentős részénél előfordul, hogy egy-két hetet csúszik a kifizetés, de másfél hónapról még nem hallottam, és ez abszolút elfogadhatatlan – mondta Ekler Gergely, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke. Az érdekvédő szerint az iskolák legtöbbször adminisztrációs késedelembe esnek, mert nem számolják ki időben, hogy az előző fél év érdemjegyeinek átlaga alapján melyik diáknak mennyi pénz jár. Hozzátette: ekkora késés után sok, nagy családból származó diáknak akár kenyérgondjai is lehetnek. Ekler szerint ilyen esetekben az iskola hallgatói önkormányzatának feladata, hogy számon kérje a vezetésen a kifizetések elmaradását. Megpróbáltuk megkérdezni az iskola és a kar hallgatói önkormányzatát, hogy mit tettek az ügy érdekében, de elérhetetlenek voltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.