Az Erdős Ákos-féle nyomda nyert a jogsértő közbeszerzésen

Hárommillió forintos bírságot kapott az Állami Autópálya Kezelő Rt.-t a 2006-os sztrádamatricák beszerzése miatt. A 273 millió forintos eljáráson a Gyurcsány Ferenc korábbi üzletfeleként megismert Erdős Ákoshoz köthető vállalat, az Állami Nyomda Rt. és az M-Real Petőfi Címke Kft. nyert.

MNO
2005. 12. 08. 9:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hárommillió forint bírsággal sújtotta a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) az Állami Autópálya Kezelő Rt.-t (ÁAK) a 2006-os sztrádamatricák előállítására, csomagolására és leszállítására kiírt közbeszerzési eljárás miatt – olvasható a Napi Gazdaságban. A döntőbizottság jogszerűtlen eljárásfajta alkalmazása és a KD tájékoztatásának elmulasztása miatt szabta ki a bírságot.

A vállalat rendkívüli sürgősségre hivatkozva hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárást hirdetett, amelyre négy céget (a Gyurcsány Ferenc volt üzletfeleként megismert Erdős Ákos vállalatát, az Állami Nyomda Rt.-t, az M-Real Petőfi Címke Kft.-t, a Codex Rt.-t és a Tyco Elektronics MPI Kft.-t) hívott meg, de határidőre csak az Állami Nyomda és az M-Real által alkotott konzorcium nyújtott be ajánlatot 273,8 millió forintos árral. Noha az ÁAK előzetesen 250 millióra becsülte a beszerzés értékét, elfogadta az ajánlatot, és októberben meg is köttetett az üzlet, mely szerint negyedévente szállítják a sztrádamatricákat.

A KD állásfoglalásában leszögezi, hogy a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás feltétele, a rendkívüli sürgősség csak a 2006. első negyedévi matricák esetében indokolható, a többi szállításnál nem. Az ÁAK értesítette a döntőbizottságot a közbeszerzés indításáról, de azt már nem jelentették, hogy három nappal később módosították a feltételeket.

A KD szerint az ÁAK-nak lett volna elég ideje a nyilvánosságot és versenyt szélesebb körben biztosító eljárást lebonyolítani. Nem fogadták el azt az érvelést, hogy az ÁAK azért nem írt ki korábban közbeszerzést, mert még nem voltak ismertek a jövő évi autópályadíjak.

Ismert, a már csak nevében állami, egyébként teljesen magánkézben lévő Állam Nyomda korábban több állami megbízást kapott. Az Erdős Ákoshoz köthető cég novemberben például elnyerte azt a tendert, mely szerint 1,569 milliárd forintért szállíthat biztonsági címkéket a Közlekedési Főfelügyeletnek a következő négy évben.

(Forrás: Napi Gazdaság, MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.