Kétmilliárd „pandémiára”

Kétnapos határidővel kétmilliárd forint elnyerésére írt ki pályázatot a kormány által létrehozott, az oktatási miniszter által felügyelt Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH). A pályázónak az influenza A vírus okozta pandémia elleni védekezés K+F feladatait kell két nap alatt papírra vetnie, és ha ez elnyeri a pályázat bírálóinak tetszését, akkor kétmilliárd forint állami támogatásból fejtheti ki tudományos tevékenységét. Csakhogy a lapunk által megkérdezett szakértő azt állítja: az influenza A vírusa nem fenyeget világjárvánnyal (pandémiával), de ha fenyegetne is, a gyógyszergyárak kifejlesztett és bevált oltóanyaggal rendelkeznek e vírus ellen. Felmerül a kérdés: miféle kutatási és fejlesztési (K+F) feladatokra akar elkölteni a kormány kétmilliárd forintot?

Ottlik Judit
2005. 12. 30. 10:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az NKTH felügyelete alatt működő Kutatás-fejlesztési Pályázati és Kutatáshasznosítási Iroda (KPI) 2005. december 19-én hirdette meg a pályázatot 2005. december 21-i benyújtási határidővel. A kétmilliárd forintos támogatást egy pályázó viheti el – derül ki a felhívás szövegéből. A kérdéses pályázatot az Asbóth Oszkár húzóágazati innovációs program keretében írta ki Az influenza A vírus okozta pandémia elleni védekezés K+F feladatai témakörében a NKTH nevében a KPI. A kétmilliárd forintot a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap terhére biztosítják.

A pályázatban foglaltak szerint támogatható tevékenységek egyebek mellett a nagyprojekt megvalósításához szükséges infrastrukturális, személyi és tárgyi feltételek megteremtése; alkalmazott kutatás; kísérleti fejlesztés; technológiatranszfer; K+F és innovációs szolgáltatások igénybevétele; szellemi tulajdonvédelem (szabadalom, használati minta, védjegy és mintaoltalmi bejelentés); valamint a K+F projekt hasznosítását szolgáló beruházás megvalósítása.

A nyilvános pályázat alapján felmerülő kérdéseinkre szerettünk volna választ kapni először a KPI illetékeseitől. A KPI főigazgatói titkárságán azt mondták, kapcsolják a projektkoordinátort, akinek feladatkörébe tartozik a szóban forgó Asbóth Oszkár húzóágazati innovációs program is. Csakhogy a kapcsolt Sós Zoltán projektkoordinátor kijelentette: ő nem fog mondani semmit. Egy belső szabályzatra hivatkozott, amely szerint nem áll módjában „kifelé” nyilatkozni. Ezt csak az arra illetékes személy teheti meg – fűzte hozzá –, aki „szerinte a főigazgató lehet”. Majd elköszönt, és bontotta a vonalat.

A KPI főigazgatóját, Modla Ferencet megpróbáltuk ismét felhívni, de a titkárságán tegnap nem vették el a telefont. Ezután a KPI telefonközpontosa az ügyfélszolgálatot kapcsolta, ahol egy munkatárs úgy tájékoztatott: a kiírás és a beadás határideje valóban nem tévedés, s jelezte, hogy több felháborodott hangú e-mailt kaptak pontosan a szűkös határidő miatt, amelyet továbbítottak az NKTH-hoz. Hozzátette: a KPI-nek a pályázatban foglaltakhoz semmi köze, ők úgy írták azt ki, ahogyan az „anyacégtől” megkapták. Az ügyfélszolgálati munkatárs közölte, arról sincs tudomása, hogy érkezett-e be egyáltalán pályázat. Kérdéseinket szerettük volna feltenni az NKTH elnökének, Boda Miklósnak, akit szintén nem sikerült utolérnünk.

Az érintettek hiányában Müller Ottmárt, a Védőoltásgyártók Egyesületének elnökét kérdeztük a pályázatról, aki leszögezte: „Ami az A típusos influenzát illeti, Magyarországon aktuálisan itt és most nincs pandémiás helyzet.” A szakembertől megtudtuk azt is: a piacon rendelkezésre állnak a megfelelő influenza elleni oltóanyagok. Müller Ottmár véleménye szerint e téren nincsen rövid távon végrehajtandó kutatás-fejlesztési feladat. Ezért úgy látja, az influenza A vírusa elleni védekezés esetében semmi nem indokolja ezt a drámai gyorsaságot. Az ilyen jellegű gyógyszerfejlesztésekkel rendszerint alapgyógyszer-kutatás keretében szoktak foglalkozni – tette hozzá. Müller Ottmár szerint valószínű, hogy ez esetben nem alapkutatásról van szó.

Hávelné Szatmári Katalint, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnökét is megkérdeztük, aki elmondta: „Annak ellenére, hogy nem ismerem a részleteket, és nem tudok erről a konkrét pályázatról, annyi biztos, hogy a kiírás és a benyújtás dátuma mindenképpen abszurd. Ez esetben megint egy Patyomkin-pályázatról lehet szó” – vonta le a következtetést.

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal egy önálló, országos hatáskörű intézmény, amelyet a kormány hozott létre 2004. január elsejével. A fentebb említett Kutatási és Technológiai Innovációs Alapot, amelyet az NKTH kezel, szintén a kormány hívta életre az NKTH honlapján olvashatók szerint a „K+F hasznosulás felgyorsításához.”

A pályázatot kiíró KPI kincstári körbe tartozó, önállóan gazdálkodó központi költségvetési szerv, amelyet az oktatási és a pénzügyi tárca hozott létre 2003. augusztus 1-jén. A szervezet közreműködik a Közösségi támogatási keret gazdasági versenyképesség operatív programjában (GVOP) is, e tevékenységét a gazdasági minisztériumból elkülönített GVOP Irányító Hatóság felügyeli.



Kétmilliárd a madárinfluenzára is. Kétmilliárd forintos támogatást, továbbá kétmilliárdnyi kedvezményes hitelt biztosít az állam az Omninvest Kft., a madárinfluenza elleni oltóanyag kizárólagos gyártója számára – adta hírül a Népszabadság. November végéig húszmillió adag H5N1-vírus elleni oltóanyagot rendeltek meg, ennek ára százmilliárd forint. A milliárdos állami támogatás nem teljesen önzetlen, hiszen a jelenlegi feltételek mellett az államnak a vakcina értékesítéséből származó bevételből akár tíz százalék is juthat – von le egy lehetséges következtetést laptársunk. A terméknek nincs forgalomba hozatali engedélye, s a gyártókapacitás is bővítésre szorul. Még nem ismert, milyen feltételrendszerben kerülhetnek az állami milliárdok a humánvírus-vakcinákat előállító Omninvest Kft.-hez. Az uniós szabályok ugyanis tiltják, hogy az állam versenyeztetés nélkül ekkora közvetlen támogatást adjon egy magáncégnek. (Az Omninvest Kft. több mint 90 százalékos tulajdonosa a Cipruson bejegyzett Sumpter Pharmaceuticals Ltd., a kisebbségi rész pedig egy magyar magánbefektető tulajdonában van.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.