A fattyú neve: Nomentana

Gyurcsány-dosszié 1. <i>(a teljes cikk, dokumentumokkal)</i> <br/> <br/><i>Mottó: <br/>&#8222;Az írott törvények olyanok, mint a pókháló: a gyengék és a szegények fennakadnak rajta, de a gazdagok és hatalmasok darabokra tépik őket&#8221; &#8211; Anacharsis (Kr. e. 6. század)</i>

Magyar Nemzet
2006. 01. 19. 8:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet olyan nyilvános, hivatalos dokumentumokhoz jutott hozzá, amelyek megdöbbentő titkokról lebbentik fel a fátylat Gyurcsány Ferenc üzleti karrierjének kezdeti, azt megalapozó időszakából. Ezen tények ismeretében az olvasó betekintést nyerhet a miniszterelnök tőkefelhalmozásának vadkapitalista módszereket alkalmazó, sötét korszakába.

A ’90-es évek végére kibontakozó Gyurcsány-birodalom – a köznyelv szerint Altus-birodalom – egy olyan cég közreműködésével épült fel, amely valójában nem létezett. A nem létező Nomentana Pénzügyi Tanácsadó Kft. volt a nem létező tulajdonosa annak az Aldo Kft.-nek, amely főszerepet játszott az állami vagyon Gyurcsány-féle privatizációjában. A jelenlegi kormányfő 1993–1995 között egy olyan társaság tulajdonosának és ügyvezetőjének adta ki magát, amelyik nem létezett, azaz illegálisan, fantomcégként működött. A nem létező cég vezetőjeként Gyurcsány hatósághoz benyújtott okiratokat írt alá, szerződéseket kötött, taggyűléseken képviselte a fantomcéget. Ezekkel az okirat-hamisításokkal megtévesztette üzleti partnereit és a hatóságokat is.

Lapunk számos Gyurcsány-ügyletet derített fel, amelyekben azóta már büntetőfeljelentések születtek. Ez az ügy is megerősíti, hogy a bűncselekménygyanús tevékenység nem kivételes eseménynek számított a miniszterelnök vagyonfelhalmozása során.

Gyurcsány Ferenc egyike azoknak a hivatásos munkásmozgalmároknak, akiknek valószínűleg eszébe sem jutott, hogy a rothadó kapitalizmus, ami ellen hosszú évtizedek óta oly elszántan harcolnak, a 90-es évekre micsoda remek terepe lesz személyes boldogulásuknak. A katarzistól megfosztott rendszerváltás meghozta számukra gyümölcsét. A társadalmi berendezkedés vértelen változása és végtelen ideológiai vitái elterelték az emberek figyelmét a gazdaság, a közvagyon helyzetéről, amely vészesen fogyásnak indult. A politikai zűrzavarban az új rendszer, vagyis az MDF-kormány vezető tisztviselői, korrupt hivatalnokai, valamint a nómenklatúrának az üzleti világ felé fordult része járt a legjobban, akik a telhetetlen vagyonhabzsolás során semmitől sem riadtak vissza. Az első egymilliók keletkezésének idején járunk, amelyek megalapozták a későbbi, akár többmilliárd forintos vagyonok felhalmozását. Ezen egymilliók megszerzésének sötét és visszataszító történeteit ma már a legszívesebben mindenki feledné.

Gyurcsány Ferenc népi káder milliárdos üzletemberré válása azért különösen érdekes, mert az állatorvosi ló esetével állunk szemben. A családi villáját felújító cégével, a Fittelina Kft.-vel való adócsalásgyanús zsonglőrködés alapján nehogy azt higgye bárki is, hogy már mindent tud a Magyar Köztársaság miniszterelnökéről, a közvéleményre feltétlenül tartozó botlásairól!

A Gyurcsány-birodalom zászlóshajójának kikiáltott Altus Rt. alapját Gyurcsánynak egy másik cége, az Aldo Ingatlanfejlesztő Kft. teremtette meg. A 90-es évek vadkapitalista időszakában Gyurcsány üzleti életének középpontjában ugyanis nem az Altus, hanem az az Aldo Kft. állt, amelynek megszerzésére a volt KISZ-titkár sem időt, sem energiát nem sajnált, sőt, a fenyegetésektől sem riadt vissza.

Az Aldo Ingatlanfejlesztő Kft.-t nem mindig hívták így. 1989-ben, megalapításakor a társaság még a kevésbé jól csengő Szenzor Szervezési Kft. nevet viselte. A Szenzor (Aldo) Kft.-t a Szenzor Állami Vállalat és annak dolgozói hozták létre ötmillió forint törzstőkével. A társaság 1992-ben keltette fel Gyurcsány Ferenc érdeklődését, oly mértékben, hogy 1992 decemberében már meg is vásárolta a társaság többségi tulajdonát az időközben privatizált Szenzor Állami Vállalattól.

Felmerül a kérdés: vajon miért volt Gyurcsánynak szüksége erre a cégre? Kézenfekvőnek tűnik, hogy a miniszterelnök fejében már akkor összeállt a későbbi vagyonszerzésének alapjául szolgáló privatizációs konstrukció. A privatizációban való részvételhez nyilvánvalóan szüksége volt egy olyan cégre, amely már több éve a piacon működött, és így a pályázatokon eséllyel indulhatott.

A Szenzor (Aldo) Kft.-t Gyurcsány Ferenc nem magánszemélyként szerezte meg, hanem a Nomentana Pénzügyi Tanácsadó Kft.-n keresztül. A Nomentana Kft. 90 százalékos tulajdonosa, egyben a cég ügyvezetője Gyurcsány Ferenc volt. Miután a Nomentana Kft. megvette a Szenzor (Aldo) Kft. többségi részesedését, 1993. március 19-én taggyűlést hívtak össze a Szenzor (Aldo) Kft.-ben. Itt a Gyurcsány által képviselt Nomentana Kft.-n mint többségi tulajdonoson kívül a kisebbségi tulajdonostárs dolgozók is képviseltették magukat. Gyurcsány bejelentette, hogy bár a Szenzor (Aldo) Kft. többségi részesedését még névértéken vásárolta meg, a dolgozók tulajdonrészét már csak a névérték 20 százalékáért akarja megvenni. Gyurcsány leszögezte, hogy amennyiben a dolgozók 30 napon belül nem hajlandók eladni a Nomentana Kft.-nek az üzletrészüket a nyomott vételáron, úgy a Szenzor (Aldo) Kft.-t megszünteti. Ultimátumában kijelentette azt is, hogy ebben az esetben a tulajdonosok között szétosztható vagyon értéke nulla forint lesz, azaz egy fillért sem kap senki.

A kormányfő tehát megzsarolta tulajdonostársait, hogy ha valamennyien nem adják el neki a névérték töredékének megfelelő vételáron az üzletrészüket, akkor megszünteti a cégüket, ezáltal pedig megszűnik az ott dolgozók munkahelye is. A kiszolgáltatott alkalmazottak, akik csak a rossz és a még rosszabb között választhattak, 1993 júniusában aláírták a kikényszerített adásvételi szerződéseket. A miniszterelnök cége tehát ilyen módszer alkalmazásával jutott hozzá a Szenzor Szervezési Kft. 100 százalékos tulajdoni hányadához, azaz kizárólagos tulajdonosa lett a társaságnak. A tulajdonos Nomentana Kft. 1993. június 15-én megváltoztatta a Szenzor Kft. nevét Aldo Ingatlanfejlesztő és Hasznosító Tanácsadó Kft.-re, ügyvezetőnek pedig azt a Nacsáné Márki Rózsát nevezték ki, aki Gyurcsány bizalmasaként mind a mai napig betölti ezt a tisztséget. A társaságiszerződés-módosítást Gyurcsány Ferenc írta alá a Nomentana Kft. ügyvezetőjeként.

Az ilyen eszközökkel megszerzett Aldo lett az a társaság, amelyik 1994 januárjában fölöttébb gyanús körülmények között lízingszerződést kötött a balatonőszödi kormányüdülőre, továbbá ugyanezen év májusában még gyanúsabb körülmények között kötött lízingszerződést az állami tulajdonú, fővárosi Szalay utca 4. szám alatti földszinti ingatlanra. Szintén az Aldo volt az a cég, amely 1994-ben megközelítőleg 20 millió forintért juthatott hozzá ahhoz az állami tulajdonú, Szalay utca 4. szám alatti, több mint 500 négyzetméteres, rendkívül értékes belvárosi ingatlanegyütteshez, amelyet a vásárlást követően három nappal már 45 milliós értéken apportált be Gyurcsány másik cégébe, az Altus Rt.-be.

A vagyonfelhalmozásban kulcsszerepet betöltő Aldo Kft.-nek a tulajdonosa tehát a Gyurcsány Ferenc tulajdonában és ügyvezetése alatt álló Nomentana Kft. volt. Illetve lett volna, ha létezett volna. Az Aldo tulajdonosaként feltüntetett Nomentana Kft. a valóságban ugyanis nem létezett.

A jelenlegi kormányfő 1993–1995 között egy olyan cég tulajdonosának és ügyvezetőjének adta ki magát, amelyik nem létezett, azaz illegálisan, fantomcégként működött. A nem létező cég vezetőjeként Gyurcsány hatóságokhoz benyújtott okiratokat írt alá, szerződéseket kötött, és taggyűléseken szavazott. Ezekkel az okirat-hamisításokkal megtévesztette üzleti partnereit és a hatóságokat is.

A krimibe illő történet megdöbbentő részleteit következő számainkban olvashatják.

(Folytatjuk)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.