Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Elhatárolódott a Sulinova a kormánypártiakat reklámozó kiadványtól

Az oktatási tárcához tartozó Sulinova Kht. megszakította szakmai kapcsolatát annak a botrányos iskolai munkafüzetnek a lektorával és szerzőjével, amely életritmusuk és munkarendjük bemutatásával népszerűsített kormánypárti politikusokat. Eközben a tankönyvkiadókat tömörítő szakmai testület súlyos kritikával illette a Sulinova működését.

Magyar Nemzet
2006. 01. 20. 23:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszakította a szakmai kapcsolatot a Sulinova Kht. az MSZP-s és SZDSZ-es politikai reklámot tartalmazó, majd a Magyar Nemzet írása nyomán visszavonásra és begyűjtésre ítélt tankönyv lektorával és szerzőjével – tudta meg a lap az Oktatási Minisztérium (OM) sajtóreferensétől. Emlékezetes, az életritmusuk és munkarendjük bemutatásával szocialista és szabad demokrata politikusokat népszerűsítő munkafüzet kidolgozásáért „projektvezetőként” vállalt felelősséget Bozóki András kulturális miniszter felesége, Czike Bernadette. Rajta kívül az impresszumban megtalálhatók az oktatási tárca háttérintézménye, a Sulinova Kht. szakmai igazgatóinak és a lektorként közreműködő munkatársaknak a nevei, így például a Sulinován belül a Nemzeti fejlesztési tervvel foglalkozó koordinációs központ vezetőjéé, Puskás Aurélé is, aki az előző ciklusban és most is részt vett az SZDSZ választási programjának elkészítésében.

A Sulinovát egyébként többször nevezték már a sajtóban is az SZDSZ kádertemetőjének. Itt dolgozik még vezető beosztásban, fejlesztési igazgatóként E. Vámos Ágnes is, aki a Heti Válasz egy korábbi tényfeltáró írása szerint tagja a Horn Gábor szabad demokrata politikus által fémjelzett Vendel-körnek, valamint az Eötvös József Szabadelvű Pedagógiai Társaságnak. Szintén a Sulinova foglalkoztat magas pozícióban számos SZDSZ közeli, a párt programalkotásába besegítő, egykoron a Soros Alapítvány különböző műhelyeiben alkotó „szakembert”.

Eközben a Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete (TVOT) különösnek tartja, hogy az állam a Nemzeti Tankönyvkiadó privatizálása után ismét belépett a tankönyvpiacra, és a Sulinova Kht.-n keresztül új tankönyvek fejlesztésébe kezdett. A TVOT ezt azért érzi sértőnek, mert a Sulinovát a piac többi szereplője fölé helyezték, ezáltal az állam önkényesen beavatkozott a piaci versenybe. Koller Lászlóné, a TVOT elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta, csak a testület tagjai vehetnek részt a tankönyvkiadásban és -forgalmazásban, azonban a Sulinova nem tagja a testületnek, mégis tankönyveket teszteltet iskolákkal. Ráadásul ezért még pénzt is ad az iskoláknak, holott a TVOT etikai szabályzata kimondja: nem szabad befolyásolni az oktatási intézményt, a kiválasztás kizárólag szakmai alapon történhet.

Szántó Gabriella, az OM sajtóreferense úgy reagált, a Sulinova nem tankönyveket, hanem a közoktatás eredményességének javítását célzó oktatási programcsomagokat fejleszt, amelyeket tesztelés után a tankönyvkiadók is megkaphatnak. Ezeket a kísérleti anyagokat ingyen adják az iskoláknak, viszont a tananyagelemek kipróbálását vállaló tanárok, tanítók „szerény díjazást” kapnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.