Nomentana-ügy: az ügyészség vizsgálatot indított

<div align="center"><a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=333813&rvt=2">1. oldal</a> &#8211; <a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=333819&rvt=2">2. oldal</a> &#8211; <a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=333831&rvt=2">3. oldal</a> &#8211; <a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=333838&rvt=2">4. oldal</a></div>

Kaposi Dávid
2006. 01. 30. 16:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Interpellációt intézett a legfőbb ügyészhez Répássy Róbert Gyurcsány Ferenc fantomcége, a Nomentana Kft. kapcsán. – A Fidesz választ vár arra, törvényesen működik-e egy olyan gazdasági társaság, amelynek bejegyzését a cégbíróság jogerősen elutasította, megfelel-e a jogszabályoknak, ha ezt cég nem közli a hatóságokkal, illetve törvényesen jár-e el az a személy, aki egy nem létező társaság nevében kötelezettségeket, illetve jogokat rögzítő okiratokat ír alá, hatóságok előtt írásbeli jognyilatkozatokat tesz – hangzottak Répássy kérdései.

Választ várunk arra is, törvényes-e, ha a későbbiek során egy másik társaság sajátjaként használja a nem létező társaság jogellenesen megtartott azonosító számait, illetve törvényes-e egy olyan cég működése, amelynek egyik tulajdonosa jogi értelemben nem létezik, és érvényesek-e egy nem létező tulajdonossal törvénytelenül működő társaság által kötött szerződések. A legfőbb ügyész indokoltnak tartja-e, hogy vizsgálatot indítson az érintett hatóságoknál az események tisztázása érdekében – kérdezte Répássy Polt Pétertől.

A Fidesz beadványát törvényességi kérelemnek tekintették, így az elmúlt napokban az ügyészség munkatársai elkezdték begyűjteni azokat az információkat, amelyek alapján eldönthető, hogy az ügyészségnek van-e hatásköre az ügyben eljárni, illetve milyen ügyészi intézkedés tehető – válaszolt Polt Péter a fideszes politikus hetedik kérdésére.

A legfőbb ügyész a többi kérdésre csak általánosságban válaszolt, kiemelve, hogy a konkrét ügyre ezek nem vonatkoztathatóak. Polt leszögezte: a cégbírósági elutasítás után meg kell szüntetni a megalapítani kívánt gazdasági társaság tevékenységét. Hozzátette: ha a társaság más gazdasági társaságból kívánt volna átalakulni, akkor korábbi formájában tovább működhet. Nem létező gazdasági társaság nevében vállalt kötelezettség, illetve nyilatkozat tekintetében az ezekért viselt polgárjogi felelősséget kell vizsgálni – emelte ki Polt Péter.

A legfőbb ügyész szólt arról is, hogy az adókötelezettséget érintő változásokról tájékoztatni kell az adóhatóságot, ha ez elmarad, vizsgálni kell, mi történik ebben az esetben. A jogi értelemben nem létező taggal rendelkező társaság működése törvényességének általános jellege ugyanakkor nem ítélhető meg. Polt ismertette azt is, hogy a jogi személyiséggel rendelkező társaságok működésének az a jelentősége, hogy a tagok nem viselnek önmagukban felelősséget, ebben az esetben azt kell vizsgálni, hogy az általuk kötött szerződések az önálló társaságot hogyan érintik.

Polt hangsúlyozta: a Fidesz képviselőjét érdemben a törvényességi kérelemben foglaltakról írásban fogja tájékoztatni.

Répássy Róbert a legfőbb ügyész válaszát elfogadta, és kiemelte: örül annak, hogy megfelelő súlyú ügyként kezelik ezt az esetet.

Mint ismert, a Magyar Nemzet cikksorozatban számolt be róla, hogy a Nomentana Kft.-nek Gyurcsány Ferenc miniszterelnök volt az ügyvezetője, ám a cég 1993 és 1995 között nem létezett, mivel bejegyzését elutasította a cégbíróság, ám Gyurcsány ennek ellenére tovább használta a kft. ügyvezetője titulust, és a cég nevében tárgyalt, üzleteket kötött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.