Súlyos hibákra derült fény Veszprémben

Számtalan szabálytalanságra derített fényt az Állami Számvevőszék a veszprémi önkormányzat 2004. és 2005. évi gazdálkodásának ellenőrzésekor. Főként a vagyongazdálkodás területén mutatkoztak súlyos problémák. Veszprémben az SZDSZ-es Dióssy László a polgármester.

MNO
2006. 01. 27. 8:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vagyongazdálkodási rendeletben az államháztartási törvényben foglaltakkal szemben a nyilvános pályázati eljárás (versenytárgyalás) nélküli elidegenítést tettek lehetővé meghatározott esetekben, ezáltal a szabályozás nem segítette a közvagyonnal való gazdálkodás nyilvánosságát, átláthatóságát. Ráadásul négy forgalomképes ingatlant, valamint a forgalomképtelen ingatlanokat a vagyongazdálkodási rendelet előírásai ellenére forgalmi értékbecslés nélkül értékesítettek, két ingatlant pedig pályáztatás nélkül adtak el – írja a Világgazdaság.

Az önkormányzat tavalyelőtt 254 szervezet részére összesen 648 millió forint céljellegű működési, illetve fejlesztési célú támogatást nyújtott, de a megállapodásokban a támogatás célját nem határozták meg, a támogatottak két százalékánál az államháztartási törvény előírása ellenére számadási kötelezettséget nem írtak elő. A számadási kötelezettségének a támogatottak közel egytized része nem tett eleget, ennek pótlására, illetve a támogatás visszafizettetésére az államháztartási törvény előírása ellenére nem intézkedtek. A polgármesteri hivatal a számadást és a támogatás rendeltetés szerinti felhasználását az államháztartási törvény előírása ellenére nem ellenőrizte, a rendeltetési céltól eltérően felhasznált támogatás visszafizetésére nem intézkedett – derül ki az ÁSZ közleményéből.

Ugyanakkor a büdzsével sem volt minden rendben. Az államháztartási törvényben foglaltak ellenére finanszírozási célú pénzügyi műveleteket vettek figyelembe költségvetési bevételként és kiadásként, valamint a tervezett hiányt nem mutatták be.

Veszprémben az SZDSZ-es Dióssy László a polgármester.

(Világgazdaság)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.