Nincs bizonyíték

Bizonyítottság hiányában megszüntette a Baja Ferenc és Puch László szocialista képviselők feltételezett visszaéléseinek tisztázására indított nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYH). A két politikusra Kulcsár Attila, a brókerügy fővádlottja tett terhelő vallomást.

MNO
2006. 02. 02. 8:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kulcsár több más személy mellett 2004 nyarán az ügyészség előtt beszélt Bajáról és Puchról. Azt állította, hogy milliós összegeket kaptak mindketten, amiért közbenjártak a bróker érdekeltségébe tartozó cégek ügyében. A vallomást mérlegelve 2004. december 2-án indított nyomozást ismeretlen tettes ellen a képviselők ügyében kizárólagosan eljárni hivatott nyomozóhivatal. Az ügyészek korábban is hangsúlyozták: nem Baja és Puch ellen folyt a nyomozás, hiszen a képviselők jogállásáról szóló törvény szerint ez csak akkor lehetséges, ha a parlament felfüggeszti azok mentelmi jogát. Ebben az ügyben nem is kérték ezt a nyomozó hatóságok.

Keresztes Imre, a KNYH vezetője megerősítette: nem indítványozták a február 2-án lejárt nyomozati határidő újbóli meghosszabbítását. Az eltelt tizennégy hónap alatt ugyanis nem találtak olyan bizonyítékot, amely a két érintett esetleges büntetőjogi felelősségét alátámasztaná. Meglátásuk szerint a nyomozás további szakaszában sem sikerülne ilyet felkutatni. Eddig több tanút meghallgattak, számos okiratot bekértek, nyilvántartásokat ellenőriztek, és a két képviselő bankszámláin is ellenőrizték a pénzmozgást.

A főügyész ugyanakkor azt is mondta, hogy a nyomozás megszüntetése nem tekinthető egyenértékűnek egy bírósági ítélettel, vagyis ez nem egy véglegesen lezárt ügy. Ha bármilyen fontos bizonyíték kerülne elő az elévülési időn belül, folytatható a nyomozás.

(Magyar Nemzet, Magyar Hírlap)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.