Újabb botrány készül az Érdi Víziközmű értékesítése miatt

Újabb fordulatot vehet az Érd és Térsége Víziközmű Kft. (ÉTV) értékesítése körül kialakult vita. A Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult a vesztes és a pályázat második fordulójából kizárt Fővárosi Vízművek Rt. (FV), hogy érvénytelenítse a nyertesekkel kötött szerződést, de bíróságon is megtámadja az eladást.

MNO
2006. 02. 22. 7:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vesztes és a pályázat második fordulójából kizárt Fővárosi Vízművek Rt. (FV) hétfőn a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, hogy érvénytelenítse a nyertesekkel kötött szerződést, de bíróságon is megtámadja az eladást. Pénteken a hat érintett település aláírta a nyertes konzorciummal, a Fővárosi Csatornázási Művekkel és a Veolia Water Hungaryvel az ÉTV 26 százalékos tulajdonrészének értékesítéséről és a 25 éves üzemeltetésről szóló szerződést – a nyertesek mindezért 1,5 milliárd forintot fizettek. Tegnap az ÉTV taggyűlése is jóváhagyta az értékesítést.

A Fővárosi Vízművek 1,7 milliárd forintos ajánlatot tett, de – állítják magukról – a többi értékelési szempontnál is felülmúlta versenytársát, a nyertes egyedül az üzletrész visszavásárlására tett az övékénél magasabb, 870 millió forintos ajánlatot (a nyertesek majd névértéken adják vissza a tulajdonrészt) – mondta a Napi Gazdaságnak a cég vezérigazgatója. Haranghy Csaba bízik abban, hogy a bíróság nekik ad majd igazat, mert a közbeszerzési és a versenytörvénnyel is ellentétesnek tartja a pályázat eredményét.

A legjobb ajánlattevőt választották ki – véli Döcsakovszky Béla, Érd polgármestere. Először az FV-vel kezdték meg a tárgyalásokat, de ajánlata a térség számára kedvezőtlen volt, ezért döntöttek a kizárás mellett – tette hozzá.

Keller lobbizott?

Az Érd és Térsége Víziközmű Kft. (ÉTV) értékesítését hónapok óta botrányok kísérik. A nyolc Pest megyei település víz- és csatornaszolgáltatását közmű privatizációját a helyi lakosok egyértelműen ellenezik, aláírásgyűjtésbe kezdtek a magánosítás megakadályozására.

Csenger-Zalán Zsolt, a Fidesz választókerületi elnöke korábban arról tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy az érintett önkormányzatok már az elmúlt esztendőben, kora ősszel – Biatorbágy kivételével – minden előzetes hatástanulmány, pályáztatás nélkül a „szakmai befektetőnek” nevezett Veolia–FCSM konzorcium Érd és Térsége Vízközmű Kft.-be való bevonása mellett döntöttek. Csenger-Zalán szerint a szerződéstervezetről több szakértői vélemény is megállapította, hogy az teljesen egyoldalú, és az önkormányzatok és a lakosság érdekeit súlyosan sérti. Ennek ellenére az önkormányzatok 2005. október 20-ig nyélbe kívánták ütni a szerződést Keller László MSZP-s országgyűlési képviselő hathatós támogatásával. A volt közpénzügyi államtitkár állította, a befektetői ajánlat nem tartozik közbeszerzés alá, mert az üzletrészt csak zártan lehet értékesíteni, nyilvánosan nem lehet meghirdetni. Keller László személyesen járta végig az önkormányzatokat a Veolia-megoldást szorgalmazva – szögezte le Csenger-Zalán Zsolt. Végül a települések önkormányzatai, a nagyobb botrányt elkerülendő, visszavonták törvénytelen döntésüket.
Ezt követően egyfordulós, nyílt versenytárgyalás kiírása mellett döntöttek, ahol az eddig 1,1 milliárdot ajánló Veolia–FCSM megemelte az ajánlatát 1,4 milliárdra, ami 300 millióval több, mint amennyiért a Fidesz tiltakozása nélkül már eladatták volna az üzletrészt. A pályázatok bontása során szabálytalanságok sorozata történt, aminek hatására az egyik ajánlattevő bírósághoz is fordult, a per jelenleg is zajlik. Emiatt a sürgős privatizációt támogató polgármesterek ismét meghátráltak, ezek után érvénytelenné nyilvánították a pályázatot, és zárt versenytárgyalást írtak ki – értékelt az ellenzéki politikus. Az ügy érdekessége, hogy erre ezúttal csak két céget hívtak meg: a már ismert Veolia–FCSM-et és a Fővárosi Vízművek Rt.-t. A zárt versenytárgyalást kiértékelték, és a polgármesterek a Fővárosi Vízművek Rt.-t váratlanul kizárták jelenleg még ismeretlen okból, immár sokadszorra a Veolia–FCSM konzorciumot hozva ki győztesnek.

(napi.hu, Magyar Nemzet)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.