Laktanyatender: korrumpálták a Magyar Honvédség ügyintézőit

Vádjavaslatot nyújtott be vesztegetés miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda a Magyar Honvédség két közalkalmazottjával, a Siemens Rt. egyik ágazati igazgatójával, valamint a társaság vidéki alvállalkozójának két tagjával szemben. A névtelen bejelentés alapján indult nyomozás során kiderült: a honvédségi ügyintézők pénzt, illetve műszaki cikkeket fogadtak el a multinacionális cégtől, amiért információkat adtak a nagyszabású laktanya-felújítási tender részleteiről.

Magyar Nemzet
2006. 03. 12. 23:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Névtelen feljelentés alapján indított nyomozást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a Magyar Honvédségnél történt vesztegetés gyanúja miatt még két éve. A vizsgálatok során azonban kiderült, hogy a vesztegetők egyike a Siemens Rt. alkalmazottja, így a nyomozás – mivel a cég NATO-beszállító – átkerült a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) korrupció elleni osztályához. A hatóság a napokban befejezte a vizsgálatot, s vádjavaslatot fogalmazott meg öt gyanúsítottal szemben – tudta meg lapunk az NNI illetékesétől.

Az adatok szerint a Honvédelmi Minisztérium két közalkalmazottja, P. György, illetve F. László ellenszolgáltatásért – Siemens márkájú műszaki cikkekért, illetve készpénzért – cserébe olyan információkat szolgáltatott ki a Siemens Rt. ágazati igazgatójának, D. Attilának, amelyek segítségével a társaság a legsikeresebb pályázatot tudta benyújtani a Magyar Honvédség nagyszabású, több évig tartó laktanya-felújítási programjához.

A személyes kapcsolatok segítségével a honvédség által megrendelt munkák döntő többségének kivitelezője lett a Siemens. A minisztériumi előadók a hosszabb távú együttműködés reményében a multinacionális cég debreceni alvállalkozóival, H. Lászlóval és H. Attilával is felvették a kapcsolatot, és önálló munkák, nekik szóló megrendelések látszatával részesedést kértek megnyert munkáik díjából.

Az eljárásban a nyomozók megállapították, hogy a Siemens igazgatója több, egymillió forint alatti összértékű műszaki cikket – háztartási és kommunikációs terméket – adott át az előny biztosításáért az egyik honvédségi alkalmazottnak. Ezeken felül a beruházások nettó összegének meghatározott százalékát kérték ellenszolgáltatásul a kivitelezőktől.

A katonasági laktanya-felújítási tender Siemensre eső része milliárdos nagyságrendű, a honvédségi alkalmazottak által kért százalék így több tíz millió forintra rúghatott.

A nyomozóknak van ugyan arra adatuk, hogy bizonyos pénzeket a gyanúsítottak átvettek, de a teljes összeget biztosan nem sikerült zsebre rakniuk – jegyezte meg a Nemzeti Nyomozó Iroda illetékese. Arról is van információja az NNI-nek, hogy melyik fél lehetett a vesztegetés kezdeményezője, ezt azonban egyelőre nem tudta bebizonyítani.

Igaz, a bűncselekmény megítélésében ennek nincs jelentősége. Az bizonyos, hogy a vesztegetések akkor kezdődtek – 2003 decemberében –, amikor a Siemenshez új ágazati igazgató érkezett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.