időjárás 28°C Klára 2022. augusztus 12.
logo

Előre hozott családi pótlék a voksokért

MNO
2006.04.06. 14:50

Az államkincstár márciusban egyeztetni kezdett arról, hogy az áprilisi családi pótlékot a szokásosnál korábban, még az április 9-i első parlamenti választási forduló előtt kifizessék. Az Index információi szerint a Pénzügyminisztérium írta elő a „gyorsítást”. Az intézkedés több mint százezer embert érinthet.

A Magyar Államkincstár már márciusban egyeztetéseket kezdett arról, hogy az áprilisban esedékes családi pótlékot a szokásosnál korábban, még a választások első fordulója előtt kifizessék – írja az index.hu. Az internetes portál birtokába jutott dokumentumok szerint a Pénzügyminisztérium áll az intézkedés mögött, ugyanis a tárca előírta, hogy a március havi, vagyis áprilisban esedékes családtámogatásokat legkésőbb április 7-ig, péntekig, azaz a választások első fordulója előtt ki kell fizetni.

A családi pótlékot a jogszabályok szerint a minden hónap 15. napjáig kell eljuttatni a jogosultaknak. A postai kifizetés általában a leglassabb, a pénz a hónap 8–10. napján szokott megérkezni. A leggyorsabban azok kapják meg pénzüket, akik tb-kifizetőhelynek minősülő, száz főnél nagyobb munkahelyen dolgoznak, ők a fizetésükkel együtt, a munkahely által megszabott napon kapják meg a támogatást. Ebbe a rendszerbe a pénzügyi tárca nem tud beleavatkozni, a gyorsítás a közvetlenül az államtól, banki vagy a postai átutalással folyósított pótlékokra vonatkozott.

A Pénzügyminisztérium leginkább a postát állította feladat elé – írja az Index. Az internetes lap szerint a postai kifizetések átfutása legalább négy napot tesz ki azt követően, hogy az államkincstár átadta a jogosultak nevét és címét, valamint az összegről szóló adatokat a postának, és megkezdik az adatok feldolgozását, az utalványok elkészítését. Mindez összesen 560 ezer tételt jelent.

A kincstárnak is hamarabb kellett átutalnia a pénzt a posta számlájára, ám ez nem jelentett érdemi különbséget a szokásos munkarendhez képest. Ahhoz, hogy valamennyi jogosult biztosan megkapja április 7-ig a pénzt, az adatokat a postának április 1-jéig meg kellett kapnia, és még aznap meg kellett kezdenie a feldolgozást.

Azt nem lehet tudni pontosan, hány embert érint a „gyorsítás”. A menetrend szerint a postai átutalások legalább 20 százaléka, vagyis 110 ezer család pénzét csak az első választási forduló után kézbesítették volna.

A pénzügyi tárca sajtóosztálya úgy reagált, hogy ebben a hónapban is időben megkapják a jogosultak a pénzüket, az Index értesüléseit nem tudják megerősíteni. A Magyar Posta szóvivője, Tomecsko Tamás kiemelte, hogy a posta csupán kézbesíti a küldeményeket, azt a feladó dönti el, mikor szeretné célba juttatni a küldeményt, azaz mikor adja fel.

(Forrás: Index)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.