Húsvét Kárpátalján

Nagyszombat Kárpátalján az ételszentelés napja. A megszentelt étkek maradéka közül a pászkamorzsát, a tojáshéjat elégetik, a sonkacsontot pedig a következő évi szentelésig a padláson tárolják, ennek óvó-védő funkciót tulajdonítanak. Egy évvel később elássák a krumpliföldbe, hogy bő termés legyen, de egyesek még gyógyítanak is vele.

MNO
2006. 04. 14. 22:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kárpátalja katolikus vidékein virágvasárnap a hívők elmennek barkát szentelni – mesél a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó kárpátaljai hagyományokról és szokásokról Kész Margit néprajzkutató a Kárpátinfónak. A templomból hazafelé jövet a szentelt barkával megcsapdossák a gyermekeket, hogy egészségesek és jók legyenek egész évben.

Nagycsütörtökön a katolikusoknál elhallgatnak a harangok, ilyenkor kereplővel szólítják a hívőket imádkozásra. Nagypéntek általános dologtiltó nap egész Kárpátalján, illetve szigorú böjt, nemcsak a katolikus, hanem nagyon sok református településen is. A reformátusoknál ilyenkor felértékelődik a halottkultusszal kapcsolatos szokásvilág, ők hagyományosan ekkor mennek a temetőbe és újítják meg a sírokat.

A legtöbb településen ebben az időben történik a tojáshímzés is, hiszen más munkát ilyenkor nem szabad végezni, ugyanis annak beláthatatlan következményei lehetnek. Például aki kenyeret süt, az kővé válhat. Sok kárpátaljai településen élő hagyomány a kézzel hímzett tojás készítése. Salánkon például a viasszal író technika maradt meg, és máig fel lehet ismerni a tojásokon a különböző családok mintáit. Igaz, a régebbi motívumok: a kakastaréjos, gereblyés, karácsonyfás mellett elterjedtek az újabb virágmotívumokat ábrázoló minták is: labdarózsás, szegfűs, violás, tulipános. Kiccével, írókával a megfőtt langyos tojásra felviszik a mintákat, és kétféleképpen színezik. A bonyolultabbra csak a merészebbek vállalkoznak: hagymahéjba teszik a tojást és néhány óra múlva, miután kiveszik, letörlik a felvitt viaszt, helyén fehér marad a tojáshéj, tehát kirajzolódik a minta. Végül szalonnabőrkével kenik be. Az egyszerűbb megoldás az, amikor a megírt tojást aranyporral, illetve ezüstporral fényesítik. Érdekes máig élő hagyomány Salánkon, hogy a keresztgyermekeket páros hímes tojással ajándékozzák meg.

Vannak olyan vidékek, mint például Nagybereg, ahol máig a karcolásos ősi tojáshímzési technikát használják. Az általában pirosra festett tojásra sósavba mártott tollheggyel karcolják a mintát.

Nagyon ragaszkodnak Kárpátalján a hagyományos húsvéti ételekhez, igaz, újabban kiegészítik még sok újféle süteménnyel és hideg hússal is. Nagyszombaton máig sokfelé készül kalács, katolikusoknál pászka, és sok más szimbolikus jelentőségű étel, amelyeket a katolikusok megszentelnek. Ilyen például a szalonna, a kolbász, a töltött tyúk, a már említett pászka, a tojás, a só, a torma és a sárga túró. A szentelésről hazajövő gazda máig ráteszi a gyerekek fejére a pászkás kosarat, és jó egészséget kíván nekik, illetve a gazda szeli fel a kenyeret és a pászkát, amelynek négy sarkából levág egy darabkát, amit egyes helyeken a szentelt borral fogyasztanak, másutt elteszik és a következő évi pászkaszenteléskor beteszik a kosárba, hiszen ennek óvó-védő funkciót tulajdonítanak. Általában a pászkamorzsát, a tojáshéjat elégetik, a sonkacsontot pedig a következő évi szentelésig a padláson tárolják, aminek ugyancsak óvó-védő funkciót tulajdonítanak. Egy évvel később elássák a krumpliföldbe, hogy bő termés legyen, de egyesek még gyógyítanak is vele, kelések kerekítésére használják.

A húsvéthétfő a hagyományos locsolózás időszaka, amikor kora reggel a kisfiúk felkeresik a leányokat és tojás reményében megöntözik őket. Később az idősebb legények is locsolóznak, de ők már nem hímes tojást kapnak, hanem leültetik őket az asztalhoz és megvendégelik. A vendégeskedés ideje a húsvéthétfő mellett a húsvét kedd is, amikor a leányok jogot kapnak arra, hogy ők is visszalocsolhassák a fiúkat vízzel.

(Kárpátinfó)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.