időjárás 23°C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Korlátozott vívószámok a pekingi olimpián

MNO
2006.04.08. 16:26

A Nemzetközi Vívószövetség (FIE) szombati kongresszusán eldőlt, hogy a 2008-as pekingi olimpia sportági programjából a női párbajtőrözők és a férfi tőrözők csapatversenye marad ki.

Vívásban a világbajnokságokon, kontinenstornákon, illetve nemzeti bajnokságokon 12 győztest avatnak, a nyári játékokon azonban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) korábbi döntése alapján – a verseny-, illetve létszámkorlátozás miatt – csak tíz számot rendeznek. Mivel a 2004-es athéni olimpián már a női kard is szerepelt a műsorban, akkor először ki kellett hagyni két versenyt a hagyományos programból, s a választás 2002-ben – hosszú huzavona után – a női tőrözők és kardozók csapatversenyére esett.

Az egyes szövetségek képviselői abban már régen egyetértésre jutottak, hogy egyéniben mind a hat szakág küzdelmeit megrendezik, így ezúttal is két csapatviadalnak kellett kiesnie. Az athéni hiányzók pekingi kárpótlása várható volt, a férfi párbajtőrnek pedig nagyon komolynak tűnt a támogatottsága, így voltaképpen a férfi kard és tőr, valamint a női párbajtőr számított a leginkább veszélyeztetettnek.

A magyar szövetségtől (MVSZ) származó információ szerint nyílt szavazásra került sor a dél-koreai Taebaekben rendezett ülésen, s ezen a női párbajtőrre és a férfi tőrre esett a választás. Az ülésen az is eldőlt, hogy e két szakág egyéni küzdelmeiben országonként maximum két vívó szerezhet jogot az indulásra.

Kovács Tamás, az MVSZ technikai igazgatója, aki egyébként nem volt ott a kongresszuson – a magyar érdekeket Kulcsár Krisztián képviselte –, úgy reagált a határozatokra, hogy a nőknél bármelyik szakág kiesése komoly veszteségnek számított volna, így a párbajtőré is, míg a férfiak esetében az elmúlt években legkevesebb sikert elért fegyvernem csapatversenyére esett a választás, vagyis ha már mindenképpen szavazni kellett, magyar szempontból talán a legkevésbé rossz döntés született.

radio.hu

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.