Elkezdődött a számlagyár büntetőpere

Ötvenhárom vádlott, köztük az MSZP egykori helyi elnöke áll a Fővárosi Bíróság Lassó Gábor vezette tanácsa elé a vecsési számlagyár néven elhíresült adócsalás-sorozat ma kezdődött büntetőperében. Az ügy egyik főszereplőjét, Holánszki Pétert már hat éve nem találják a hatóságok. Ellene 2000-ben kerítés, üzletszerű kéjelgés elősegítése és más erőszakos, illetve gazdasági jellegű bűncselekmények miatt is elfogatóparancsot adtak ki.

Magyar Nemzet
2006. 05. 22. 9:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma reggel a Fővárosi Bíróság esküdtszéki termében elkezdődött az államnak kétmilliárd forint kárt okozó vecsési számlagyár büntetőpere, amelynek ötvenhárom vádlottja jogtalan visszaigényléssel követett el adócsalást.

A büntetőügy 2004 májusában postázott vádirata szerint az elsőrendű terhelt Tokics Péter vállalkozó, aki Holánszki Péterrel – Holánszki Béla vecsési MSZP-s képviselő fiával – közösen 1997-től 2000-ig hajléktalanok adatait pénzért megvásárolta, és ezek felhasználásával gazdasági társaságokat alapított. Az így létrehozott cégek a számlákat befogadó vállalkozások felé jutalék ellenében hamis elszámolásokat állítottak ki, azok pedig adóbevallásaikban a fiktív dokumentumok után visszaigényelték a társasági és a forgalmi adót.

Az adócsalásra berendezkedett bűnbanda egy lakást bérelt, ahová számítógépeket telepített, s egy megfelelő programmal nagyüzemben gyártották a fiktív számlákat. A programot – amely egy diszken volt – később a csalók megsemmisítették. A számlák összértéke meghaladta a tízmilliárd forintot, és a nyomozás kiderítette, hogy mintegy 120 fantomcég kizárólag a fiktív számlák kiállításával és értékesítésével foglalkozott, míg a valótlan bizonylatokat befogadó egyéni és társas vállalkozások száma meghaladja az ezret. Az adónyomozók az MSZP fővárosi, Köztársaság téri székházában 2001 szeptemberében az ügyhöz kapcsolódó dokumentumokat foglaltak le.

Az ügyészség Tokicsot ötvenhét- rendbeli adócsalással és hatvanháromrendbeli magánokirat-hamisítással vádolja, ezért akár tizenkét éves szabadságvesztéssel is sújtható. A 2001. augusztus 22-én előzetes letartóztatásba helyezett, majd a kormányváltás után szabadlábon védekező Balázsi Tamást, a vecsési MSZP-szervezet korábbi elnökét tizennyolcrendbeli adócsalás bűntettével és húszrendbeli magánokirat-hamisítással vádolják, mindezért akár hét és fél éves büntetést is kiszabhat a bíróság.

Holánszki Péter, aki ellen nemzetközi és hat hazai elfogatóparancs van hatályban, ismeretlen helyre távozott, így ügyét az alapeljárástól elkülönítve kezeli a bíróság. A fiatalabb Holánszkinak 1999 szeptemberében sikerült hamis adatokkal, de a saját fényképével ellátott útlevelet szerezni az illetékes hatóságtól, majd az irattal elhagyta Magyarországot. Emiatt több más mellett közokirat-hamisítással is gyanúsítja a rendőrség.

Holánszki ellen 2000-ben kerítés, üzletszerű kéjelgés elősegítése és más erőszakos, illetve gazdasági jellegű bűncselekmények miatt is elfogatóparancsot adtak ki.

Emlékezetes, az Orbán-kormány idején kirobbant ügy tárgyalását a független magyar bíróság a választások utánra időzítette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.