Kerék: Kulcsár „szerezte” a pénzt

Minden tranzakciót törvényesen, szakszerűen végzett – így jellemezte saját tevékenységét a sikkasztással és pénzmosással vádolt Kerék Csaba, a Kulcsár-ügy másodrendű vádlottja pénteken a Fővárosi Bíróságon. Kerék kijelentette: „nem érti, hogy került ide.”

MNO
2006. 05. 05. 14:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kerék Csaba vallomásának meghallgatásával folytatódott pénteken Kulcsár Attila és 21 társának büntetőpere a Fővárosi Bíróságon
Kerék azt állította: szabályosan működött az irányítása alatt álló Britton cégcsoport.

A másodrendű vádlott, aki a Briton kft.-ben és a PannonPlastban végzett tevékenységét tárta ma a bíróság elé, kijelentette: Kulcsár ajánlotta, hogy hozzanak létre off-shore cégeket, amelyeket cégcsoport formájában lehet hatékonyan működtetni. Így jött létre a Britton.

Ellentmondó vallomások

A PannonPlasttal kapcsolatban Kerék annyit mondott: nem volt tudomása arról, hogy a cégben közpénzek forognak. Állítása szerint ő minden tranzakciót törvényesen, szakszerűen végzett.
Kerék hangsúlyozta, hogy Kulcsár Attila azért mondta, hogy ő a cégek feje, hogy enyhíteni próbálja helyzetét, pedig a pénzügyekkel nem igazán foglalkozott.

Kerék tagadta, hogy készpénzt vett volna át Kulcsár Attilától, és úgy vélte, az elsőrendű vádlott a saját, nyilvánvaló felelősségét akarta csökkenteni azzal, hogy rávallott.

Arra a kérdésre, hogy a jól képzett közgazdász és pénzügyi szakember Keréknek miért volt szüksége az álbróker Kulcsárra, a válasz az volt, mert Kulcsár nagy ügyfélkörrel rendelkezett.

Bírói kérdésekre válaszolva Kerék rendre visszautasította a per elsőrendű vádlottjának, az egykor a K and H brókercégnél dolgozó Kulcsár Attilának a nyomozás során tett terhelő állításait, melyek szerint ő vetette volna fel, hogy az ügyfelek pénzét a tudtuk nélkül „megfuttatják”, és osztoznak a többlethozamon.

Nem érti, hogy került ide

Kerék elmondta: a pénzszerzés Kulcsár Attila felelősségi körébe tartozott. A vádbeli 1998 és 2002 közötti időszakban úgy tudta: Kulcsár Attila a bankból kontrolláltan, szerződésekkel alátámasztott módon küldte neki az ingatlan-, illetve ipari projektekhez a pénzt.
Kerék megjegyezte, hogy egyetlen veszteséges gazdasági ügylete sem volt, amihez egy kis szerencse is kellett.

A bíró emlékeztette arra, hogy a telefonlehallgatások jegyzőkönyvei szerint a másodrendű vádlott igen „stílusos” módon reagált Kulcsár Attila 2002 nyarán történt Ausztriába távozására.

Erre Kerék annyit mondott: dühös volt, és zavarták a Szász Károlynak, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete akkori elnökének megverése nyomán történtek, mindaz, amit a sajtó csinált, hiszen az atrocitáshoz semmi köze nem volt, és a mai napig nem érti, hogy került ide.

23 milliárd forintot sikkasztottak

A szerdán kezdődött büntetőper 71 oldalas vádiratában többek között sikkasztás, pénzmosás, vesztegetés, orgazdaság és bűnpártolás szerepel. A sikkasztás elkövetési értéke körülbelül 23 milliárd forint, a cselekménnyel okozott kár mintegy 8,3 milliárd. Kulcsár Attila vádlott-társai között van Rejtő E. Tibor, a K&H Bank volt vezérigazgatója, Kerék Csaba, a Britton Kft. volt ügyvezető igazgatója és az Egyesült Államokból önként hazatért Schönthal Henrik. Az elkövetők többféle módszerrel dolgoztak, de az úgynevezett technikai számlákkal sikkasztottak a legtöbbet. A sikkasztás két nagy cégnek – a Betonút Rt.-nek és az Állami Autópálya-kezelő Rt.-nek – a befektetési állományát érintette.

Kulcsár Attila kihasználta, hogy mind a K&H brókercégnél, mind a banknál vezető pozíciót tölt be, és így értékpapír-vásárlás nélkül, egyből eltulajdonították a pénzeket: a bank technikai számláira irányították az ügyfél pénzét, ahonnan egy újabb átutalással valamelyik off-shore cég kapta meg.

Kulcsár Attilával összefüggésben több magas rangú rendvédelmi vezető ellen is büntetőeljárás indult. A több tízezer oldalas ügyészségi nyomozati anyag hosszabb bírósági per kibontakozását vetíti elő. A Kulcsár-ügy 22 vádlottjának meghallgatása várhatóan több hétig is eltart, ezt követőn a bíróság a szakértőket hallgat meg, majd mintegy 200 tanút; az elsőfokú ítélet legkorábban a jövő év első felében várható.

HavariaPress, MN, MNO, Hír TV, Info Rádió

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.