Szabálytalanságok a fővárosi útfelújításoknál

Több szabálytalanság is történt a tavalyi fővárosi útfelújításokra adott, összesen 5,4 milliárd forint értékű megbízások körül – állítja a városháza pénzügyi ellenőrző bizottsága által megrendelt vizsgálati anyag, amely szerint bár a kifizetések jogszerűek voltak, több esetben nem tartották be az eredeti szerződést, és nem vették figyelembe az önkormányzat érdekeit.

MNO
2006. 05. 04. 6:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Népszabadság birtokába került dokumentumból egyebek között kiderül: a nagy vihart kavart PR-megbízások – amelyek miatt rendőrségi nyomozás is indult – együttes nettó értéke csaknem elérte a negyvenmillió forintot, ezért minden megbízott kommunikációs céget közbeszerzési eljáráson kellett volna kiválasztani. (A szóban forgó hat PR-céggel az útépítő cégek szerződtek, de a megbízást a városháza kasszájából fizették.)

A vizsgálati anyag hangsúlyozza: a 2005-ös részleges és teljes út-, valamint hídfelújítások előkészítése, az engedélyokiratok elfogadása maradéktalanul jogszerűen történt. Nem érvényesültek ugyanakkor kellően a megrendelő fővárosi önkormányzat érdekei, mert a szerződések nem tartalmaztak megfelelő garanciákat. A szakértő szerint egyes munkamozzanatok – például a pótmunka elvégeztetése az eredeti szerződés módosítása nélkül – sértette a közbeszerzési törvényt.

A kifizetések jogszerűek voltak a jelentés szerint, de a teljesítések igazolásánál nem tartották be az eredeti szerződéseket. Ráadásul a teljesítésről, az átadás-átvételi eljárásokról felvett jegyzőkönyvekben még utalás sincs arra, hogy a főváros a kivitelezőktől megkapta-e azokat a hivatalos papírokat, amelyek alapján fizetett, és egyáltalán voltak-e ilyenek. A független szakértő javasolja, hogy a szerződéseket vizsgálják felül, hogy azok „a fővárosi önkormányzat érdekeit szolgáló garanciális követelményeket” tartalmazzák.

Érdekesség, hogy a városháza pénzügyi ellenőrző bizottsága februárban egyhangúlag Saly Ferencet – a városháza korábbi közbeszerzési biztosát – kérte fel az anyag elkészítésére. Saly az 1990-es években elhíresült városházi vesztegetési ügy nyomán került a Főpolgármesteri Hivatalba az akkor kialakított közbeszerzési referatúra élére. Az Állami Számvevőszéktől érkezett közbeszerzési biztost két évvel ezelőtt nyugdíjazták, nem sokkal azután, hogy kifogásolta a többek szerint is aggályos utcabútortendert. A reklámszakma és a fővárosi ellenzék szerint is aggályos tender célja, hogy reklámfelületekért cserébe a következő 25 évben ingyen kaphasson a főváros utcabútorokat a három nyertes cégtől.

A városházi koalíció egyelőre nem foglalkozik a jelentéssel

Csak a jelenleg is zajló rendőrségi, ügyészségi és ombudsmani vizsgálatok lezárulta után foglalkoznak a Saly Ferenc által készített jelentéssel – döntött a koalíciós tagok szavazatával a városháza pénzügyi ellenőrző bizottsága. Mint ismert, Deák András, a városháza közbeszerzési bizottságának fideszes elnöke a tavalyi útfelújításokkal kapcsolatos PR-megbízások miatt, hűtlen kezelés gyanújával rendőrségi feljelentést tett. Atkári János független főpolgármester-helyettes ugyancsak törvényességi és verseny etikai aggályokat vetett fel, és hét fórumhoz – többek között az ügyészséghez – fordult.
(nol.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.