Tilos vizet inni Tihanyban, Aszófőn és Balatonfüreden

Megtiltotta Tihanyban, Aszófőn és Balatonfüreden az ivóvíz fogyasztását és főzésre való felhasználását a megyei Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat – közölte az Országos Tisztifőorvosi Hivatal pénteken. A baktérium hányást és hasmenést okozhat. A vízügyi miniszter az ügyben vizsgálatot rendelt el.

MNO
2006. 08. 11. 16:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az intézkedést az ivóvízbázis szennyezettsége miatt kellett elrendelni. A szennyezés okait vizsgálják. A korlátozás mindaddig érvényben marad, amíg a vonatkozó határértékek újból megfelelnek az ivóvíz minőségére vonatkozó követelményeknek. A közlés szerint az érintett településeken az ivóvizet az önkormányzat biztosítja.

Ritoók Emese, az ÁNTSZ szóvivője az InfoRádióban azt mondta: a szennyezést bakteriális fertőzés okozta, pontosabban azonban egyelőre nem tudott erről. A lakókat és a turistákat az önkormányzatnak kell értesítenie.

Bóka István balatonfüredi polgármester az InfoRádióban közölte: valamennyi érintettet levélben és szórólapon értesítettek a korlátozásról. A szállodáknak is szóltak az önkormányzat illetékesei.

A minisztérium vizsgálatot rendelt el

Az ügyben Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter azonnali vizsgálatot rendel el – közölte R. Bakonyi Ágnes, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szóvivője. Kifejtette: a tárca tulajdonosként meggyőződött arról, hogy Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. a fertőzött kutat lezárta. A vízellátás egy másik kútból
folyamatos. A szóvivő beszámolt arról, hogy a miskolci esethez hasonlóan most is egy talajhoz közeli karsztkút okozta a szennyeződést, de ezúttal egy másik baktériumfajta.

A fertőzést egy rutinvizsgálat során fedezték fel

A Dunántúli Regionális Vízmű észak-balatoni igazgatója azt közölte: a bakteriális fertőzést az aszófői kútnál, egy rutinvizsgálat során fedezték fel. Jelenleg tisztítják a vízhálózatot, amelyből ezért a magas klórtartalom miatt sem lehet fogyasztani. Lentár József az InfoRádióban elmondta, a mintát augusztus 8-án vették, ennek eredményét azonban csak csütörtökön kapták meg. Pénteken is vettek mintát, amelynek baktériumtartalmáról csak vasárnapra születik meg a vizsgálat eredménye.

A baktérium hányást és hasmenést okozhat, eddig azonban még egyetlen beteg sem jelentkezett ilyen tünetekkel a települések orvosainál.

(InfoRádió, Havaria Press)

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.