STRABAG-pénzek az MSZP-nek és az SZDSZ-nek?

A liberális Zach továbbutalta a pénzeket a Magyar Szocialista Pártnak? címmel írt az osztrák Die Presse arról, hogy egy osztrák szocdem képviselőjelölt egykori cége pénzt adományozott az MSZP-nek. Zach kijelenti: a magyar liberális pártnak adtak pénzt 150-200 ezer euró közötti nagyságrendben.

MNO
2006. 09. 21. 10:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hans-Peter Martin független képviselőjelölt szerint Alexander Zach (az októberi parlamenti választásokon az osztrák szociáldemokrata párt, az SPÖ egyik kéviselőjelöltje) 2004-ben a STRABAG építőipari konszerntől kapott jutalékot továbbutalta a Magyar Szocialista Pártnak.

Konkrétan az M5-ös autópálya építésével kapcsolatos, 15,2 millió euró összegről van szó, amelyet Zach cégén, az Eurocontacton keresztül fizettek ki – állítja Martin.

A Die Presse szerint a STRABAG elismerte, hogy a 15 millió eurós jutalékot ötéves időszak alatt végzett tervezői, szakértői és akvizíciós tevékenységért fizette ki az Eurocontactnak. Hans-Peter Haselsteinernek, a STRABAG tulajdonosának a kifejezett kívánsága pedig az volt, hogy az Eurocontact a honoráriumának egy részét „a magyarországi politikai demokrácia támogatása érdekében párt közeli egyesületeknek és intézményeknek adományozza„. A STRABAG szóvivője szerint nem lehet tudni, mekkora összeget kapott a magyar címzett.

Zach az osztrák lapnak elmondta, hogy a kormányzó magyar „szociáldemokratáknak” (sic!) nem adtak adományt, hanem „csak a magyar liberális pártnak, és azt is csupán 150-200 ezer euró közötti nagyságrendben”. A képviselőjelölt, aki 2005 végéig az Eurocontact egyik társtulajdonosa és ügyvezetője volt, azt állítja hogy semmi közelebbit nem tud, mert nem volt részese az ügyletnek.

Forrás: MTI

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.