Élő közvetítés
Ukrajna
ÉLŐ
Belgium
Szlovákia
ÉLŐ
Románia

Globex-ügy: két és fél év börtön Vellai Györgyikének

Két és fél éves börtönbüntetést kapott első fokon a Globex cégcsoport egykori főnöke. Az ügyészség 62 rendbeli sikkasztással vádolta Postáné Vellai Györgyikét. Vádlottársát Vajda Lászlót 1 év 8 hónap börtönra ítélte a Fővárosi Bíróság. Mivel a büntetésbe az előzetesben töltött időt beszámítják, ezzel az ítélettel az első- és a másodrendű vádlottnak sem kell börtönbe vonulnia.

MNO
2006. 12. 13. 10:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utolsó szó jogán elmondott beszédében ártatlannak vallotta a Globex cégcsoport egykori vezetője. – Nem követtem el bűncselekményt, kérem mentsenek fel – mondta Postáné Vellai Györgyike. Az írásban beadott védekezésében Vellai Györgyike úgy fogalmazott: ha nem lett volna Globex-ügy, egyetemen taníthatott volna, helyette viszont folyosót súrolt a börtönben. Vellai Györgyike hangsúlyozta: „egy-egy üzleti vállalkozás sorsát a kapcsolatrendszer és a pillanatnyi politikai helyzet határozta meg.” Ez vezetett szerinte a Globex cégcsoport összeomlásához.

A Globex-ügy 1999-ben kezdődött, ekkor tartóztatták le a cégcsoport vezetőit. A per 2002 óta tart.
Az ügyészség Postáné Vellai Györgyikét, valamint a Globex holding egykori elnök-vezérigazgatóját, Vajda Lászlót több mint hatvanrendbeli sikkasztással, illetve csalással vádolja. A vádlottak kisbefektetőknek, valamint a soproni, a budapesti XI. és XII. kerületi önkormányzatoknak összesen hatmilliárd forintnyi kárt okoztak.

Az első Globex-céget 1989-ben Németországban alapította Vajda László. A cég 1991-ben alakult részvénytársasággá, majd 1993-ban holdingot is létrehoztak, a cégcsoport luxusházak építésével és értékpapírok forgalmazásával, kezelésével foglalkozott. Kötvényeik mesés hozamot ígértek, de a Globex jelentős vagyona mellett veszélyesen eladósodott. A beruházásokat hitelből fizették, és az önkormányzatoktól kezelésre átvett részvények után sem fizettek, és felélték a kisbefektetők által rájuk ruházott értékpapírokat is. A cég vezetői szerint a pénzügyi nehézségek nem voltak előre láthatóak, reális esély volt a követelések visszafizetésére, az összeomláshoz az akkoriban a Postabanknál történtek és a sajtóben megjelent híresztelések vezettek.

1998. október 28.: A rendőrség zár alá vette a Globex vezetőinek tulajdonában lévő ingatlanokat. A céget korábban a gazdasági helyzetével, illetve az ellene indult felszámolási eljárással kapcsolatos sajtóhírek okán már kétszer felhívták, hogy tegyen eleget az értékpapírtörvényből adódó rendkívüli tájékoztatási kötelezettségének, de nem reagált. A rendőrség tőkebefektetési csalás alapos gyanúja miatt nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen.

1999. január 19.: Miután január 7-én a Pesti Központi Kerületi Bíróság kiadta a nemzetközi elfogatóparancsot Vajda László, a Globex Holding tulajdonosa és Vellai Györgyike, a cég vezérigazgatója ellen, a német hatóságok Münchenben őrizetbe vették a hónapok óta szökésben lévő két vezetőt.

1999. március 29.: A müncheni tartományi felsőbíróság engedélyezte a Globex Rt. két vezetőjének kiadatását a magyar hatóságoknak. Az Interpol munkatársai április 14-én hozták haza őket, előzetes letartóztatásukat 17-én rendelték el szökés, elrejtőzés veszélyére való hivatkozással.

2001. február 21.: A rendőrség lezárta a Globex-ügy vizsgálatát. A Fővárosi Főügyészségen 15 gyanúsítottal szemben éltek vádemeléssel, az okozott kárérték eléri a hét milliárd forintot. Vajda Lászlót tőkebefektetési csalással, sikkasztással, hűtlen kezeléssel, Vellai Györgyikét ezen felül 528 rendbeli sikkasztással és magánokirat-hamisítással is gyanúsította a rendőrség.

2001. augusztus 1.: A Fővárosi Bíróság megszüntette Vajda László és Vellai Györgyike 1999 januárja óta tartó letartóztatását, egyúttal elrendelte szigorított házi őrizetüket. A lakhelyelhagyási tilalmat fenntartották, így a Globex két volt cégvezetője nem hagyhatta el Budapest területét.

2002. június 3.: A Fővárosi Bíróságon megkezdődött a Globex-per. Az elsőrendű vádlott Vellai Györgyike, aki a Globexen belül a döntéshozó volt, de tevékenységéről tudott és abba bele is egyezett a másodrendű vádlott Vajda László, további 8 vádlott egy-egy vádpont kapcsán állt a bíróság előtt. Az ügyészség szerint a vádlottak az 1990-es évek második felében több mint 6 milliárd forint kárt okoztak.

2004. augusztus 13.: Sopron számára lezárult a több éve tartó Globex-ügy, a város büdzséje 1,08 milliárd forinttal gyarapodott. (A soproni önkormányzat egy korábbi üzletrész adás-vételéből származó követelését adta el. Sopron még 1997-ben 3,4 milliárd forint értékű értékpapír vagyon kezelésével bízta meg a Globexet, amelynek a cég csődjekor nyoma veszett. A nem teljesített szerződések fejében kapta meg a város a Globex hagyatékként a Hotel Rózsadomb valamivel több, mint 50 százalékát.)

2006. november 9.: A Fővárosi Főügyészség börtönbüntetést és a közügyek gyakorlásától történő eltiltást javasolt Postáné Vellai Györgyikére, a Globex egykori vezérigazgatójára és Vajda Lászlóra, a cégcsoport egyik tulajdonosára a négy és fél éve tartó Globex-ügy büntetőperének a Fővárosi Bíróságon megtartott tárgyalásán. A vádbeszéd szerint a vádlottak 1996 és 1998 között értékpapírok kibocsátása, portfoliókezelés, illetve más ügyletek kapcsán sok száz kisbefektetőnek és több önkormányzatnak összesen több, mint 6 milliárd forintos kárt okozó sikkasztást, hűtlen kezelést és tőkebefektetési csalást követtek el. Az ügyész a harmadtól a heted rendű vádlottig próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést, a nyolcad rendűre felmentést, míg a kilenced és tized rendűre pénzbüntetés kiszabását kérte. Enyhítő körülményként említette az idő múlását – az ügy csaknem tíz éve folyik, a vádlottak négy és féléve állnak büntetőeljárás alatt, ennek java részét letartóztatásban, illetve fogságban töltötték. A főügyészség Postáné Vellai Györgyike elsőrendű vádlottat, a cégcsoport volt vezérigazgatóját összesen 62 rendbeli sikkasztással, 3 rendbeli hűtlen kezeléssel, továbbá tőkebefektetési csalással, illetve magánokirat-hamisítással, Vajda László másodrendű vádlottat, a cégcsoport egyik tulajdonosát 61 rendbeli sikkasztással, továbbá tőkebefektetési csalással vádolta.

2006. november 16.: A védőügyvéd az elsőrendű vádlott felmentését kérte a többmilliárdos sikkasztás miatt indult Globex-ügyben a Fővárosi Bíróságon. Érvelése szerint a 90-es évek közepén még sikeres céget gáncsoskodó riválisai és a hatósági „eljárásdömping” nyírták ki. A nyomozóhatóságok és a nyomozás során felkért szakértők szakmailag teljesen alkalmatlanok voltak a gazdasági folyamatok megítélésére, az új szakértők és a védelem bebizonyította a vád alaptalanságát.
(hirtv.hu, MTI-Sajtóadatbank)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.