időjárás 19°C Malvin 2022. október 1.
logo

Egy éve van a Budai MÁV-kórháznak?

Bákonyi Ádám
2007.03.06. 10:56

A MÁV kórházakról szóló megállapodás alapján a Budai MÁV-kórház legfeljebb egy évig lesz működőképes, ekkora viszont lejár az intézmény telkére vonatkozó hasznosítási tilalom – aggódik a Vasútegészségügyi Dolgozók Szakszervezete.

A Vasútegészségügyi Dolgozók Szakszervezete szerint a budai MÁV-kórház megcsonkítását, meggyalázását jelenti a MÁV kórházak sorsáról múlt pénteken született megállapodás, amit a szervezet ennélfogva nem írt alá. – Tény, hogy az eredeti tervek ellenére nem zárják be az intézményt, ám a Budakeszi mellett, frekventált környezetben található kórház telkére csak egy év hasznosítási tilalom vonatkozik – mondta Prókay Sándorné.

A jelenleg 240 aktív és 80 krónikus, rehabilitációs ággyal működő kórház a megállapodás szerint kétszáz krónikus ággyal folytathatja munkáját, a szakszervezet elnöke szerint így álságos dolog eredménynek feltüntetni azt, hogy az intézmény ugyanaz maradhat, mint eddig. Mivel az aktív és krónikus ágyak finanszírozása eltérő, a megállapodás alapján majdnem felére csökken az „elfekvővé” tett kórház költségvetése. Ilyen körülmények között az intézmény egy évig, vagy még addig sem marad fenn. Ekkorra már lejár hasznosítási tilalom és a kormány úgymond joggal vetheti fel a kórház megszüntetését – mutatott rá az édekvédő, aki csalódottságát fejezte ki a vasutas szakszervezetek kormánnyal folytatott tárgyalásokon tanusított magatartásával kapcsolatban.

Az intézményben évente több mint tízezer fekvő beteget gyógyítanak, járóbeteg-forgalma 18-19 ezer főre tehető, az ágykihasználtság 80 százalék feletti, nincsen adóssága, azaz szakmailag indokolhatatlan a tervezett megszüntetés, vagy bármilyen más változtatás. A szakszervezetek eredeti követlése éppen ezért az volt, hogy a kórház a jelenlegi formájában maradjon meg.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.