Alapítványi botrány: fejek hullanak a titkosszolgálatnál?

Távozni kényszerült posztjáról Boi Imre, a Nemzetbiztonsági Hivatal műveleti igazgatója, akit felelősség terhel a lapunk újságíróját otthonában zaklatott nemzetbiztonsági tisztek kiküldésében. Információink szerint inog Galambos Lajos főigazgató széke is, akinek a helyét a szocialistákhoz lojálisabb Laborcz Sándor veheti át. A Fidesz szerint a kormányzati káoszt és a működési zavarokat jelzi az újságírók zaklatásáért felelős igazgató távozása.

Magyar Nemzet
2007. 05. 17. 22:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Távozott posztjáról a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) belső szabályainak megszegése miatt az a műveleti igazgató, akit felelősség terhel a lapunk újságíróját otthonában zaklatott nemzetbiztonsági tisztek kiküldésében – adta hírül a Magyar Hírlap. A műveleti igazgatót május 1-jével váltotta le tisztségéből Galambos Lajos, az NBH főigazgatója, és azóta betegszabadságát tölti. Egyes források szerint az igazgató idén nyugdíjba vonul.
Értesüléseink szerint az említett műveleti igazgatót Boi Imrének hívják, és az információszerzésért, a biztonsági ellenőrzésekért és Szilvásy György nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő kancelláriaminiszter védelméért volt felelős. Vajda Péter NBH-szóvivő tegnap tagadta, hogy öszszefüggés lenne a műveleti igazgató betegszabadsága és újságírónk zaklatásának ügye között.
A távozó műveleti igazgató egyik beosztottja éppen az a Gyarmati György főosztályvezető, aki a közelmúltban két ügynököt küldött ki lapunk munkatársának lakására, amiért az újságíró két hónappal korábban egy kollégájával együtt adatokat gyűjtött Szilvásy György Lesencefalun épülő luxusvillájáról.

A titkosszolgák többek között azt firtatták, stabil-e az állása a Magyar Nemzetnél, illetve mekkora a napilap példányszáma. Később az NBH arra hivatkozott, hogy a rendőrség jelentései szerint magukat újságírónak kiadó tolvajok garázdálkodtak a környéken. A megyei rendőrfőkapitány azonban nem tudott beszámolni ilyen bűnözőkről, csak annyit erősített meg, hogy a helyi önkormányzat irodájába néhány nappal újságíróink adatgyűjtése után betörtek. A botrány kirobbanása után Szilvásy György vizsgálatot rendelt el, amely megállapította: az eljárás törvényes volt, de nélkülözte a szakszerűség követelményeit, és több ponton megsértette a hivatal belső szabályzatát. Az NBH-nál jelenleg is tart az a fegyelmi vizsgálat, amelyet a személyi felelősség tisztázására indított Galambos Lajos.
A kancellária Nemzetbiztonsági Irodája eközben vizsgálatot folytat Szilvásy György utasítására, hogy tisztázza a kapcsolatot az Egymásért Egy-Másért Alapítvány csempészettel gyanúsított vezetői és az NBH volt, illetve ma is aktív dolgozói között. Egyes vélemények szerint az alapítvánnyal kapcsolatos tényfeltáró vizsgálatot Szilvásy azért nem bízta Galambos Lajos főigazgatóra, mert ő nem feltétlenül lojális a kancelláriaminiszterhez, akinek két testvére is kapcsolatba került a csempészettel gyanúsított szervezettel. Szilvásy már február óta tervezi a főigazgató lecserélését, csak az alapos indok hiányzik hozzá. Helyét a szocialisták jelenlegi vezérkarához lojálisabb Laborcz Sándor vehetné át.
Ismert, az Egymásért Egy-másért Alapítvány 8500 tonna élelmiszert – főként konzervet – hozott be az országba adományként, majd a Herba-csoporton keresztül mégis értékesítette azt. Az alapítvány azt a látszatot keltette a vámhatóság előtt, hogy az árut a külföldi szállító ellenszolgáltatás nélkül, segélyszállítmányként engedte át az alapítványnak, így vám- és áfamentesen vámkezelték. Azonban az 1,4 milliárd forint értékű élelmiszersegélyt az alapítvány nem vette át, hanem több magyarországi üzletláncnak értékesítette, és ezzel 1,22 milliárd forint áfa és vám megfizetésétől menekült meg.
Az üggyel összefüggésben eddig hét személyt helyeztek előzetes letartóztatásba, köztük az alapítvány kuratóriumának elnökét, Földesi-Szabó Lászlót. Az Egymásért kuratóriumában a már említett Gyarmati György NBH-s főosztályvezető mellett helyet kapott Simon Ibolya, aki korábban ugyancsak az NBH-nál ténykedett. A szervezet munkatársai közé tartozik még Szilvásy Péter grafológus is, aki Szilvásy György testvére. Ő a társaság egyik programjában a tehetséges gyermekek kiválasztásában segít. Szilvásy másik testvére, István is feltűnik a történetben, aki annak a BM Központi Kórháznak a főorvos-igazgatója, amellyel Földesi-Szabó László idén február 23-án hatmillió forintos megállapodást kötött.

Haraszti–Pilhál

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.