Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Az Altus olajos kalandja

Nincs könnyű helyzetben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, miután Kármán Irén újságíró megveretését követően a közvéleményt ismét foglalkoztatja a kilencvenes évek közepén ipari méreteket öltő olajszőkítési ügy. Áttekintettük az olajügyek egyik legismertebb résztvevőjének, az ETL Rt.-nek az aktáit, amelyekben a később illegális útra terelődött olajszállítmányok importőreként szerepel a kormányfő egykori érdekeltségébe tartozó Fortus Rt. A Fortus tisztviselői azonban „tiszták maradtak” az eljárás során, mert a nyomozók arra a következtetésre jutottak, hogy a cég adataival valakik visszaéltek.

Magyar Nemzet
2007. 06. 29. 6:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Főleg szocialista politikusok, valamint az MSZP-hez közel álló emberek alkották az egykori Eastern Trade Links (ETL) Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Rt. felügyelőbizottságát. Többek között Karl Imre, a Horn-kormány energetikai kormánybiztosa, Szűcs Erika, Miskolc jelenlegi alpolgármestere, az 1998-ban csődbe ment, állami tulajdonú, miskolci székhelyű Rákóczi Regionális Fejlesztési Bank Rt. vezérigazgatója, valamint még néhány politikus, akik közül az egyik már nem él. Történetünk másik fontos szereplője a Fortus Rt., amelyet 55-45 százalékos részesedéssel a Magyar Villamos Művek Rt. és Gyurcsány Ferenc cégbirodalmának zászlóshajója, az Altus Rt. alapított még 1995-ben. Gyurcsány – mint azt többször is megírtuk – 1997 májusáig felügyelőbizottsági tagként személyesen is ellenőrizte a társaság működésének törvényességét. A Fortus székhelye szintén 1997-ig a budapesti Szalay utca 4. alá volt bejegyezve, csakúgy, mint a többi Gyurcsány-vállalkozás. Az Altus-cégbirodalom nevében pedig Jagiellowicz Györgyné, az Altus mai vezérigazgatója elnökként irányította a Fortus dolgait. Igaz, időközben, 1996-ban vezérigazgatóként bevették a vállalkozásba Sáska Lászlót, a Mol Rt. korábbi külkereskedőjét is, aki később többségi érdekeltséget szerzett a részvénytársaságban. Azt, hogy mennyire veszélyes terep az olajbiznisz, jól jelzi, hogy Sáskát 2003-ban több lövéssel kis híján megölték, ám végül sikerült felépülnie a merényletből.

Tolcsvai L. László

(Részletek a Magyar Nemzet június 29-i számában)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.