Egymásért Egy-másért: kétes szerepbe került az NBH

Igazolja a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Irodájának (NBI) az Egymásért Egy-másért Alapítvány ügyében lefolytatott vizsgálata, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) megpróbálta befolyásolni a botrány kirobbanása előtt a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) eljárását. Úgy tudjuk, a Szilvásy György kancelláriaminiszterhez nemrégiben eljuttatott jelentés utal erre.

Magyar Nemzet
2007. 06. 04. 22:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Így az az értesülés is helytállónak tekinthető, hogy többek között a milliárdos áfacsalási és csempészeti ügybe keveredő alapítvány ügyének kipattanása miatt kellett Galambos Lajosnak lemondania az NBH irányításáról. Az sem véletlen, ezek után éppen a VPOP-s Bencze Józsefet nevezték ki országos rendőrfőkapitánynak.
A napokban elkészült rövid jelentés szerint ugyan az Egymásért Egy-másért Alapítvány nem az NBH fedőcégeként működött, bizonyos esetekben titkosszolgálati akciók fedésére is használhatták a volt főigazgató tudtával és beleegyezésével. Az Egymásért köré ugyanis vélhetőleg kiterjedt bűnözői hálózat szövődött, amelynek tagjait próbálták beazonosítani.

Erről azonban kezdetben nem tudott a vám- és pénzügyőrség, amely súlyos adócsalás és csempészés gyanújával csapott le az alapítványra és annak elnökére, a korábban is kétes ügyletekbe keveredett Földesi-Szabó László egykori rendőrtisztre. A kérdés továbbra is az, hogy az NBH az alapítványban tevékenykedő volt rendvédelmisek és az alapítványt feltehetőleg csempészet céljára létrehozó, korábban gazdasági bűntettek miatt elítélt Jakobinyi Róbert és köre után nyomozott-e, vagy inkább egy bűnszövetkezetnek sikerült behálóznia a nemzetbiztonságiakat.

Az NBI jelentése mindenesetre megállapítja, hogy szigorítani kell azt a belső szabályozást, amely alapján az NBH munkatársai szerepet vállalhatnak közhasznú alapítványok kuratóriumában. Mint ismert, az Egymásért Egy-Másért Alapítványban Nagy Lajost, az NBH egykori vezetőjét, a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök rokonságához köthető S–Komplex nevű cég volt vezérigazgatóját Gyarmati György, az NBH jelenlegi osztályvezetője váltotta, de bekerülhetett a kuratóriumba Nagy Sándor, a Belügyminisztérium volt III-as főcsoportfőnökségének tagja és Simon Ibolya, az NBH egykori jogásza is.

Nem véletlen tehát, hogy az ügyben érintett kör az ellene elindult nyomozás leállításában bízott. Ennek érdekében megpróbálhatták megkörnyékezni a velük kapcsolatban álló nemzetbiztonságiakat és feltehetőleg testvérei, Szilvásy Péter és István behálózásával a kancelláriaminisztert is. Mint kiderült, az előbbi fivér fizetéssel járó megbízást kapott talentumkutatásra, az utóbbi pedig hatmillió forintos támogatást az általa vezetett BM-kórház számára az alapítványtól.

Az alapítvány bízott a VPOP korábbi rendészeti főigazgatójában, Bencze Józsefben is, hiszen egykor ő is belügyes volt, és úgy gondolhatták, hogy „holló a hollónak nem vájja ki a szemét”. Benczét azonban a múltja inkább a Horn-kormányhoz kapcsolja, hiszen ennek a kabinetnek volt kormány-főtanácsadója.
Az NBI jelentését holnap ismertetik a parlament nemzetbiztonsági bizottságában.

Haraszti Gyula

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.