Svéd korrupciós vádak a magyar Gripenekkel kapcsolatban

Közvetítő szolgáltatásait vette igénybe a magyar Gripen-ügyletben a gyártó svéd–brit Saab–BAE konzorcium – állították a svéd SVT televízióban. Svéd források szerint a tényfeltáróknak politikai céljai lehetnek, és számos téves állítást tettek. A HM közleményben pontosított. Demeter Ervin (Fidesz) úgy nyilatkozott, nem tapasztalt lobbitevékenységet az ügyben. Simicskó István (KDNP) ugyanakkor vizsgálóbizottság létrehozását javasolja.

MNO
2007. 06. 07. 14:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Svéd SVT televízió keddi riportműsora azt állította, hogy a Gripen vadászgépek ügyében Magyarországon az osztrák Alfons Mensdorff-Pouilly gróf ügynökösködött három százaléknyi közvetítői díjért. A műsor szerint a szállításra vonatkozó szerződés aláírása utáni, „titkos, 2002. márciusi megállapodás” értelmében végül nyolcmillió dollárnyi járulékban állapodtak meg a felek, amit a brit Virgin-szigeteken bejegyzett Red Diamond, illetve a Prefinor International off-shore cégeken keresztül utaltak. A gróf szerdán – miként korábban is – cáfolta az állításokat, és jogi lépéseket helyezett kilátásba az SVT-vel szemben.

Svédországi források szerint a tényfeltárók tevékenységének láthatóan politikai háttere is van, mivel a svéd zöldpárt független vizsgálóbizottság felállítását követeli a fegyverüzletek ügyében; szándékuk az lehet, hogy bizonyítsák, minden fegyverüzlet korrupt, illetve, hogy a Saab részéről hiba volt a BAE-vel együttműködési megállapodást kötni, hiszen a brit cég ellen súlyos korrupciós vádakat fogalmaztak meg brit illetékesek más (például szaúdi) üzletek kapcsán.

Bennfentesek szerint az SVT állításai azt tükrözik, hogy a műsor készítői nincsenek teljesen tisztában a megkötött üzletek jellegével. A ténybeli tévedésektől sem mentes állításokra a Honvédelmi Minisztérium (HM) rövid közleményben reagált, miszerint „a HM soha nem döntött Gripen vadászrepülőgép vásárlásáról. A Nemzetbiztonsági Kabinet 2001. szeptember 10-én döntött Gripen vadászrepülőgépeknek a svéd államtól történő bérletéről.” A közlemény arra nem tér ki, hogy a döntés nyomán 2001 decemberében kötött lízingmegállapodást 2003 márciusában jelentősen módosították lízingvásárlási megállapodásra, átütemezett törlesztési tartalommal.

Demeter Ervin, az Orbán-kormány nemzetbiztonsági kabinetjének tagja a témával kapcsolatban úgy nyilatkozott: „Ma is vállalhatónak, sőt jónak tartom a vadászgépek beszerzéséről született döntést.” Hozzátette: „Az Orbán-kormány nemzetbiztonsági kabinetjének tagjaként semmiféle lobbizási tevékenységet nem érzékeltem, a közvetítőként emlegetett urat nem ismerem, nem találkoztam vele”. A politikus szerint ebben az ügyben nincs szükség vizsgálóbizottságra.

A KDNP ugyanakkor vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi annak tisztázása érdekében, hogy miért volt szükség a svéd Gripen vadászgépekről szóló szerződés módosítására – mondta Simicskó István, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke. A politikus szerint akkor ezt senki nem értette, hiszen olyan berendezések beszerzése történt meg utólag, amelyek légi utántöltési képességgel látták el a gépeket. Úgy látja, a svéd sajtóban most megjelent hírek új megvilágításba helyezték az akkor történteket.

Simicskó emlékeztetett az ügyben fontos dátumokra. Mint mondta, 2001. szeptember 10-én döntött úgy az Orbán-kormány, hogy 14 darab Gripen vadászgépet bérel a svéd államtól. A pénzmozgás, amiről a svéd sajtó hírt adott – a feltételezések alapján – 2002 márciusában történhetett. A politikus hangsúlyozta: ezt követően 2003-ban módosították a szerződéseket, aminek eredményeképpen csaknem megduplázódott a költség. Az eredeti elképzelés szerint ugyanis 210 milliárd forint volt a 14 gép bérleti díja. Emlékeztetett: a döntésnél az Orbán-kormány nemzetbiztonsági érdekeket és költségvetési, gazdaságossági szempontokat tartott szem előtt. Szintén szempont volt a 110 százalékos ellentételezés, amit a svéd állam felajánlott. „Ez jó döntés volt, most is egy vállalható döntés. A szerződés módosítása (...) értelmezhetetlen józan emberi ésszel” – mondta.

(Magyar Nemzet, MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.