Tízmilliárd Gyurcsány költözésére

Tízmilliárd forintba kerül az adófizetőknek, hogy Gyurcsány Ferenc rezidenciáját és a Miniszterelnöki Hivatalt átköltöztetik a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium épületébe – tudta meg lapunk. A közeljövőben 220 millió forint állami pénzt költenek el a tervezésre nyílt közbeszerzés nélkül. A zárt tendereztetést nemzetbiztonsági okokkal indokolják, a bizonyos esetekben megerősített katonai védelemre szoruló Honvédelmi Minisztériumot viszont átköltöztetnék a tervezett új kormányzati negyedbe.

Magyar Nemzet
2007. 06. 30. 8:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzetbiztonsági szakértők körében is érthetetlennek tartják, hogy Gyurcsány Ferenc és a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) miért nem költözik el a tavaly nagyszabású kormányellenes tüntetéseknek is helyszínéül szolgáló Kossuth tér környékéről a tervezett új kormányzati negyedbe. A kormányfő és a MeH ugyanis a legkorszerűbb biztonsági követelményeknek megfelelően tervezhető, modern épületegyüttes helyett a földművelésügyi tárca jelenlegi, patinás ingatlanját választja székhelyéül. A szakemberek szerint az egyetlen szempont a könnyű szállítás lehet, hiszen így a MeH munkatársainak csak a Kossuth tér túloldalára kell átköltözniük. A kormány hivatkozik a „könnyebb munkaszervezésre” az Országgyűlés közelsége miatt és biztonsági szempontokra is. Jellemző azonban, hogy a katonai erővel is védett, komolyabb konfliktus esetén hadvezetési pontnak is tekinthető Honvédelmi Minisztérium épületét átköltöztetnék, tehát úgy tűnik, hogy ennél a tárcánál nem olyan fontos szempont a biztonság. A MeH átköltöztetésénél viszont sok közpénzt lehet elkölteni nemzetbiztonsági okokra hivatkozva.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium épülete ugyanis a századfordulón megalkotott műemlék, ezért komoly erőfeszítést és tervezést jelent az átépítése, hogy megfeleljen a legszigorúbb biztonsági feltételeknek. Értesüléseink szerint a kormány nem sajnálja a pénzt erre a munkára, csak a tervezésre 220 millió forintot akarnak elkölteni az adófizetők pénzéből. A pályázók körét persze szűkítik nemzetbiztonsági okokra hivatkozva. A parlament nemzetbiztonsági bizottságának szocialista többsége meg is szavazta, hogy a tervezésre vonatkozó pályáztatást vonják ki a közbeszerzési törvény hatálya alól. A Kormányszóvivői Iroda lapunknak elismerte: a költöztetéssel kapcsolatos tervezési munkák elvégzésére meghirdetés nélküli, tárgyalásos pályázatot írnak ki, az eljárást a Kincstári Vagyoni Igazgatóság folytatja le, és ehhez az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága is jóváhagyását adta. A kincstárat nem hagyják sokáig tétlenkedni, még a nyáron kiírják a tendert a tervezésre szánt több százmillióra. Lapunk úgy tudja, hogy a pályázat felmentését nem volt könnyű elfogadtatni, első körben az ügy felháborította a szocialista képviselőket is, ezért a nemzetbiztonsági bizottságban csak másodszorra sikerült keresztülverni a javaslatot.
A képviselőket megdöbbentette az is, hogy a tervek szerint csaknem tízmilliárd forint közpénzt szánnak a költözésre. A kivitelezés teljes összegéről a Kormányszóvivői Iroda csak annyit volt hajlandó elárulni a Magyar Nemzetnek, hogy a teljes költséget, amelyben benne van a költözés (szállítók, logisztika) és a műemlék épület átalakítása során keletkező esetleges feltárási munkák összege, „a tervező kiválasztásáig, illetve a tervezési munkák befejezéséig nem lehet pontosan meghatározni”. A kivitelezőket egyébként a kormány elképzelései szerint várhatóan 2008 márciusában választják ki. A Kormányszóvivői Irodán egyelőre azt állítják, hogy erről nyílt közbeszerzési eljáráson döntenek, de ha a tervezés nemzetbiztonsági okokból zárt tender alapján zajlik, a kivitelezést is kivonhatják a későbbiekben a közbeszerzési törvény hatálya alól.

Haraszti Gyula

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.