A Gyurcsány-cég milliárdos olajüzlete

Korrekt volt a kapcsolatom Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel – jelentette ki Sáska László, a Fortus Rt. vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Sáska – akit 2003-ban egy merényletben több lövéssel megsebesítettek – 1996 és 1997 között a miniszterelnök tulajdonosi érdekeit is képviselte a részvénytársaságban. Az egykori külkereskedő válaszaiból kiderült: bár a Magyar Villamos Művekkel tervezett nagy üzlet nem jött létre, 1996-tól több százmillió forintos szerződéseket kötöttek az állami vállalattal, amelynek fűtőolajat adtak el, illetve több olajtároló üzemeltetését is átvették. Sáska László ugyanakkor leszögezte: a Fortus Rt. nem keveredett bele az olajszőkítési botrányba, hiszen a bíróságon egyértelműen kiderült, hogy a vállalkozás adataival bűnözők éltek vissza.

Magyar Nemzet
2007. 07. 01. 22:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt ugye nem cáfolja, hogy 1996-tól kezdődően az ön által vezetett Fortus Rt. nagy tételben importált fűtőolajat a szlovákiai olajfinomítókból?
– Nem. A cégünk az ETL Rt.-n keresztül importált olajat, attól is csak 1998– 99-ben, amelyet közvetlenül az erőműveknek értékesítettünk, köztük a Magyar Villamos Művek (MVM) hőerőműveinek. Hangsúlyozom, hogy kizárólag nehéz fűtőolajat hoztunk be, amely alkalmatlan arra, hogy akármilyen eljárással üzemanyagot készítsenek belőle. Minden szállítmányunkat szabályszerűen vámkezeltettük.

Huth Gergely

Az interjút teljes terjedelmében a hétfői Magyar Nemzetben olvashatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.