Állami támogatás a Veres tésztagyárát bérlő cégnek

Veres János pénzügyminiszter nyírbátori tésztagyárának egyik csarnokát bérli egy olyan cég, amely az üzemeinek fejlesztésére ötmilliárd forintot, munkahelyteremtésre pedig egyedi kormánydöntéssel 260 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kapott az államtól. A dán Coloplast Kft. 15 milliárd forintos beruházást hajt végre Nyírbátorban, ahol a pénzügyminiszter az országgyűlési képviselő. <br/><br><a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=420994&rvt=2" target = "_blank">&#8226; A Fidesz írásbeli kérdést tett fel Veresnek</a><br>

Magyar Nemzet
2007. 07. 16. 22:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyírbátorban az év utolsó negyedévében új nagyüzemet adhatnak át a dán Coloplast nevű cégnek köszönhetően. A világ egyik legjelentősebb gyógyászati segédeszközöket készítő vállalkozása 15 milliárd forintos beruházással Tatabánya után a szabolcsi városban építi fel a második magyarországi gyárát.
Boris Kovacs, a dán cég itteni ügyvezető igazgatója Balla Jánosnéval, Nyírbátor szocialista polgármesterével írta alá a beruházási szerződést. A nagyüzem építési munkálatai januárban kezdődtek el, és a tervek szerint 2007. szeptember 15-én 600 dolgozóval indul meg a termelés. A szabolcsi gyár 2009 végére készül el teljesen, s akkortól várhatóan 1200 embernek ad majd munkát.
Egyelőre az üzem szerkezetkész állapotban van, de a munkát már elkezdték egy másik telephelyen.
A Coloplast tehát valamilyen oknál fogva nem várta ki gyára szeptemberi átadását, a leendő munkásokat Tatabányára küldte betanítani, majd ezt követően egy nyírbátori üzemcsarnokot bérelt nekik, ahol azonnal hozzákezdhettek a gyógyászati termékek csomagolásához. Az ügy érdekessége, hogy a dán cég éppen a Nyírbátori Tésztaipari Kft.-t találta meg, hogy épületet béreljen a munkálatokhoz. Ennek a társaságnak Veres János pénzügyminiszter a tulajdonosa, aki egyben Nyírbátor szocialista országgyűlési képviselője.

Miközben a cég a pénzügyminiszter tésztagyárában bérel telephelyet, ötmilliárd forint támogatást kapott tatabányai üzemének fejlesztésére és nyírbátori beruházására a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumtól, a tárca beruházásösztönzési célelőirányzatának terhére. A dán társaság ezen kívül idén 260 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatásban is részesül munkahelyteremtés címén. Ezt az összeget egyedi kormánydöntéssel fizetik ki idén a Coloplastnak egy olyan keretből, amellyel például a koreai Hankook Tire Kft. gumigyárát is támogatták.
Mint ismert, a Hankook, miután állami támogatást kapott munkahelyteremtésre, Koreából is toborozni kezdett dolgozókat az üzemébe. A koreai társaság beruházása kapcsán ráadásul hűtlen kezelés gyanújával nyomozást folytat a Nemzeti Nyomozó Iroda is.
A nyírbátori önkormányzatnál tegnap csak Szilvási Juditot, a városfejlesztési iroda munkatársát tudtuk elérni, aki elismerte, hogy a Coloplast a Nyírbátori Tésztaipari Kft.-től bérel egy szerelőcsarnokot, ahová beállítottak egy gépsort is. Mint megtudtuk, a dán cég az önkormányzat művelődési házában is irodát bérel, ahol a humánerőforrás-szervezést, vagyis a felvételi ügyeket intézik.
Az ügyben megkerestük a Coloplast magyarországi részlegét is, de sorozatosan elhárítottak bennünket. A Nyírbátori Tésztaipari Kft.-től sem kívántak nyilatkozni lapunknak, így azt sem tudhattuk meg, hogy a Coloplast mennyit fizet a társaságnak a csarnokuk bérletéért. Veres János pénzügyminisztert szintén hiába kerestük telefonon, mert éppen a szabadságát tölti.
Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium sajtófőnöke lapunkkal közölte: a Coloplasttal kötött bérleti megállapodás kapcsán nincs szó összeférhetetlenségről, hiszen Veres nem vesz részt a tésztagyár napi ügyeinek intézésében és az irányításban. Ezt a menedzsment végzi. Azzal kapcsolatban pedig, hogy a Coloplastnak milyen üzleti ügye van Nyírbátorban, a céget kell megkérdezni – tette hozzá a szóvivő.
A Coloplast Hungary Kft. egyébként már 2001-ben betelepült Magyarországra, és Tatabányán kezdte meg a termelését, ahol sztóma-, inkontinencia- és sebápolási segédeszközöket gyárt. A tatabányai gyár mára Európa legnagyobb Coloplast gyáregységévé nőtte ki magát több mint 900 ember foglalkoztatásával.

Haraszti Gyula

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.