Precedensértékű pert nyert a nyíregyházi Fidesz

Precedensértékű pert nyert a Fidesz városi szervezete Nyíregyházán, amely a közpénzek önkormányzati felhasználásának nyilvánosságát biztosíthatja a jövőben – közölték a párt helyi képviselői sajtótájékoztatón a szabolcsi megyeszékhelyen csütörtökön.

MNO
2007. 07. 12. 9:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egy éve tartó perben a Szabolcs megyei bíróság másodfokon hozott jogerős ítéletet, miszerint a Fidesz képviselői nemcsak betekinthetnek a helyi televíziót is működtető, önkormányzati tulajdonú Városkép Kht. és a Miké Bt. közötti, műsorkészítésre kötött megállapodásba, hanem annak adatait nyilvánosságra is hozhatják – mondta Palicz György, a helyhatóság képviselő-testületének fideszes tagja. Kiemelte: a bíróság június 29-i ítéletében utasította a kht.-t a szerződés kiadására, amit most szerdán meg is kapott a cégtől a Fidesz helyi szervezete. Marinka Viktor, a párt másik nyíregyházi önkormányzati képviselője elmondta: a szerződés részleteit azért nem akarták nyilvánosságra hozni a cég vezetői, mert – a Fidesz szerint – „a kht. arcpirítóan nagy összeget fizetett ki a Miké Bt.-nek az Esti gyors című televíziós műsor készítéséért„.

A képviselők elmondása alapján a kht. havonta 1,2 millió forintot fizetett a közéleti-politikai műsorért úgy, hogy a szóban forgó betéti társaságnak nem voltak költségei, hiszen a technikai hátteret az önkormányzati cég bocsátotta rendelkezésére. Palicz György hozzátette: a párt szerint „irreálisan magas összegről egy sms-ből értesültek” tavaly, az önkormányzati választási kampány idején, és akkor szerettek volna betekinteni a szerződésbe. A cég akkori vezetése nem volt hajlandó elárulni a műsorkészítés összegét, később az önkormányzati képviselőknek lehetővé tette volna a szerződésbe való betekintést azzal a kikötéssel, hogy a benne szereplő adatokat nem hozhatják nyilvánosságra, s a Fidesz ezután fordult a bírósághoz.

„Az önkormányzati választás előtt nyilván kellemetlen lett volna az irreálisan magas összeg az MSZP-többségű városvezetésnek, ráadásul a kht. 33 milliós veszteséget halmozott fel 2005-ben„ – fűzte hozzá Marinka Viktor.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.