Románc – Kóka kedvesével tárgyalt a Hankooknál

Kóka János gazdasági miniszter és újdonsült élettársa, Szandrocha Kamilla közösen tárgyaltak a Hankook gumigyár Dunaújvárosba telepítéséről – derül ki a Heti Válaszból. A beruházás 25 milliárdos állami támogatást nyert el. Az ifjú hölgy ráadásul miniszteri jutalmat is kapott.

Magyar Nemzet
2007. 07. 06. 7:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kóka János gazdasági miniszter néhány hónapja a bulvármédia adta lehetőségeket kihasználva számolt be szerelméről, Szandrocha Kamillához fűződő viszonyáról. A januári bejelentésről kiderült: a miniszternek már több mint másfél éve megtetszett a most 26 éves hölgy, aki az általa vezetett minisztériumban dolgozott. Néhány hónappal később, októberben Kamilla már együtt van jelen a milliárdos tárcavezetővel Szöulban a Hankook és a gazdasági minisztérium szerződésének aláírásán.

A Gazdasági Minisztérium úgy tájékoztatta a Heti Választ, hogy a Hankook magyarországi megtelepedését előkészítő csapatnak Szandrocha is tagja volt. A Szöulba utazó delegáció egyébként nem volt túl népes: Szandrocha Kamilla mellett a minisztériumot csak Garamhegyi Ábel államtitkár és Kóka János gazdasági miniszter képviselte. A szöuli út idején – 2005 októberében – Kamilla miniszteri jutalmat is kapott Kókától. Sőt a hölgy – úgy, hogy csak két évvel korábban, friss diplomásként került a minisztériumba – ekkor már osztályvezetőként dolgozott a befektetési főosztályon. Az mindenesetre figyelemre méltó, hogy nem a főosztály vezetőjét vitte magával Kóka Szöulba, hanem a fiatal lányt.

Szandrocha Kamillának sikerült jó kapcsolatot kialakítania a Hankook vezérkarával, legalábbis erre utal, hogy a dunaújvárosi gyár ez év június 26-i átadásakor zárt körben ebédelt együtt a cég vezetőivel. Tehát románc ide vagy oda, a fiatal pár mindkét tagja erősen kötődik a Hankookhoz. Kamilla jelenleg a Gazdasági Minisztériumhoz tartozó Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht.-nál (angol nevének rövidítése: ITDH – a szerk.) dolgozik.

Ismeretes: a cég dunaújvárosi beruházásával kapcsolatban olyan ingatlanpanamát tárt fel lapunk, amelyben a város kormánypárti vezetése és a minisztérium is egyaránt szóba került. A tárca összesen 25 milliárd forintos támogatást adott a cégnek, emellett a különböző hatóságok – felső nyomásra – jogszabályokba ütköző módon adták ki a szükséges engedélyeket. A cég ráadásul – mint megtudtuk – annak dacára keresett külföldi munkavállalókat, hogy a közpénzből kapott több tízmilliárd forintnyi támogatástól a hazai munkahelyteremtést várta az állam.

Sőt, mint megírtuk, olyan információk is eljutottak lapunkhoz, amelyek szerint a Hankook nem alkalmazott, csak kölcsönzött volna munkaerőt Szlovákiából. Így az odavalósi, de Dunaújvárosban dolgozó munkások Szlovákiában róhatták volna le az adó- és járulékterheket; így akár évi egymilliárd forinttal is megkurtítható lett volna a magyar államkassza.
A Kóka János és Szandrocha Kamilla által szívügynek tekintett beruházás körüli telekspekulációk miatt jelenleg is különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt folyik nyomozás.

Bodacz Balázs

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.