A guar-gumi nem méreg, de azért vigyázzunk vele

A dioxinnal fertőzött guar-gumi csak egy újabb veszélyforrás a naponta az ételekben elfogyasztott színezékek, állagjavítók vagy növényvédő szerek között, ám az adalékanyagnak kis mennyiségben nincs mérgező hatása – közölte az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértői bizottságának vezetője. A főállatorvos szerint azért ha tehetjük, ne fogyasszunk az ilyen termékekből. Időközben nyilvánosságra hozták a guar-gumit felhasználó hazai cégek listáját.

MNO
2007. 08. 05. 9:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dömölki Lívia, a fogyasztóvédelem szakértői bizottságának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a guar-gumiban kimutatott dioxin zsírban oldódik, ezért sokáig benne marad az ember zsírszöveteiben, hosszú idő kell ahhoz, hogy lebomoljon. Utalt arra, hogy a guar-gumit, mint állagjavítót nagyon kis mennyiségben keverik az élelmiszerekhez, így például a tejtermékekhez vagy üdítőitalokhoz, ezért kicsi a dioxin-mérgezés veszélye. Mint mondta, nem lehet elkerülni azonban azt, hogy az ételekkel és italokkal együtt elfogyasztott számtalan adalékanyag az ember szervezetében össze ne gyűljön. Ezek együtt már komoly veszélyt is jelenthetnek. A guar-gumit élelmiszereken az E 412 élelmiszeradalék-kóddal jelölik.

A guar-gumi önmagában nem veszélyes, csak ha például dioxinnal szennyezett. A dioxin a szerves vegyületek bomlásterméke, amely benne van például a kipufogógázban, a zsírok bomlástermékeiben. Egyes feltételezések szerint Indiában egy szemétégetés közben keletkezett dioxin kerülhetett a guar-gumi közé.

A guar-gumit egyebek mellett öntetekhez, majonézhez, ketchupokhoz, szószokhoz, tejtermékekhez, kakaóitalokhoz, lágy sajtokhoz, üdítőkhöz, alkoholmentes italokhoz, szörpökhöz, húskészítményekhez, sonkákhoz, felvágottakhoz, lekvárokhoz, dzsemekhez, kenyerekhez, péksüteményekhez, kekszekhez vagy jégkrémekhez adagolják.

Kétszázezer hazai cég is használhatja

Süth Miklós főállatorvos korábban elmondta, becslések szerint akár a 200 ezret is elérheti azon vállalkozások száma, amelyekhez Indiából származó guar-gumi került.

Felhívta a figyelmet arra: aki teheti, ne fogyasszon E 412-vel jelölt guar-gumit tartalmazó élelmiszert, ha nem nélkülözhetetlen, ne szedjenek ilyen gyógyszert, illetve ne használjanak guar-gumit tartalmazó takarmányt addig, amíg a szakhatóságok ki nem vizsgálják az ügyet.

(mti)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.