Dömölki Lívia, a fogyasztóvédelem szakértői bizottságának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a guar-gumiban kimutatott dioxin zsírban oldódik, ezért sokáig benne marad az ember zsírszöveteiben, hosszú idő kell ahhoz, hogy lebomoljon. Utalt arra, hogy a guar-gumit, mint állagjavítót nagyon kis mennyiségben keverik az élelmiszerekhez, így például a tejtermékekhez vagy üdítőitalokhoz, ezért kicsi a dioxin-mérgezés veszélye. Mint mondta, nem lehet elkerülni azonban azt, hogy az ételekkel és italokkal együtt elfogyasztott számtalan adalékanyag az ember szervezetében össze ne gyűljön. Ezek együtt már komoly veszélyt is jelenthetnek. A guar-gumit élelmiszereken az E 412 élelmiszeradalék-kóddal jelölik.
A guar-gumi önmagában nem veszélyes, csak ha például dioxinnal szennyezett. A dioxin a szerves vegyületek bomlásterméke, amely benne van például a kipufogógázban, a zsírok bomlástermékeiben. Egyes feltételezések szerint Indiában egy szemétégetés közben keletkezett dioxin kerülhetett a guar-gumi közé.
A guar-gumit egyebek mellett öntetekhez, majonézhez, ketchupokhoz, szószokhoz, tejtermékekhez, kakaóitalokhoz, lágy sajtokhoz, üdítőkhöz, alkoholmentes italokhoz, szörpökhöz, húskészítményekhez, sonkákhoz, felvágottakhoz, lekvárokhoz, dzsemekhez, kenyerekhez, péksüteményekhez, kekszekhez vagy jégkrémekhez adagolják.
Kétszázezer hazai cég is használhatja
Süth Miklós főállatorvos korábban elmondta, becslések szerint akár a 200 ezret is elérheti azon vállalkozások száma, amelyekhez Indiából származó guar-gumi került.
Felhívta a figyelmet arra: aki teheti, ne fogyasszon E 412-vel jelölt guar-gumit tartalmazó élelmiszert, ha nem nélkülözhetetlen, ne szedjenek ilyen gyógyszert, illetve ne használjanak guar-gumit tartalmazó takarmányt addig, amíg a szakhatóságok ki nem vizsgálják az ügyet.
(mti)
Újabb siker a Demján Sándor Programban
