Belső körös pénzosztás?

<p>Az Egészségügyi Minisztérium nemrég lemondott államtitkárának érdekeltségébe tartozó járóbeteg-szakrendelő kapta a legmagasabb összegű támogatást a szaktárcától.</p><ul><li><a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=430680&amp;rvt=2" target="_blank">A Fidesz kérdései Horváth Ágneshez</a></li></ul>

Magyar Nemzet
2007. 09. 19. 22:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Europ-Med Kft. kapta a legmagasabb összegű támogatást az önálló járóbeteg-szakrendelők közül az egészségbiztosítási kasszában megtakarított és a gyógyítóintézmények között szétosztott pénzből. A budaörsi szakrendelőt működtető, a volt államtitkár Kovács Attila érdekeltségébe tartozó cég 9,3165 millió forintot kapott. Nem maradt támogatás nélkül a másik Kovács Attila-érdekeltségű szakrendelő, a Men for Care Kft. sem. Ez 3,5321 millió forintot nyert. Az egészségbiztosítási kaszszában 25 milliárd forintos maradvány keletkezett, ebből „első körben” 10 milliárdot – 130 milliót az önálló szakrendelőknek s 9,87 milliárdot a fekvőbeteg-ellátóknak – osztanak ki.

Megkérdeztük az egészségügyi tárcát, nem tartják-e etikátlannak, hogy az a cég kapja a legmagasabb támogatást, amelyik éppen a volt államtitkár – a döntés idején még pozícióban volt – résztulajdonában van, mire azt a választ kaptuk: azok a szakrendelők részesültek a pénzből, amelyek önálló járóbeteg-szakrendelést működtetnek, a településükön nincs aktív fekvőbeteg-ellátás, s amelyek legalább öt szakmában, a hét öt munkanapján rendelést működtetnek. Az elosztás a 2007. április–június között elvégzett teljesítmények arányában történt, ez az oka annak, hogy az ebben az időszakban a legnagyobb teljesítménnyel működő Europ-Med Kft. kapta a legnagyobb támogatást – közölték. Hangsúlyozták: a támogatások megítélése a három legnagyobb szakmai szervezet bevonásával és állításuk szerint azok egyetértésével történt.

A pénzből egyébként összesen 43 szakrendelő kapott, közel 100 azonban nem. Elégedetlenek is emiatt. Noha névvel nem akartak nyilatkozni, de mindannyian azt mondták: a megtakarításhoz ők is hozzájárultak, s nem értik az elosztás módját. Nem elégedett maradéktalanul Varga Imre, a szakrendelőket képviselő Medicina 2000 elnevezésű szervezet vezetője sem. Mint mondta: örülnek a pénznek, de úgy érzik, a fekvőbeteg-ellátó intézmények indokolatlanul nagy részt hasítottak ki az összegből. Hozzátette ugyanakkor, hogy reméli, ha legközelebb hasonló pénzosztásra kerül sor, akkor a járóbeteg-szakrendelők lesznek a kedvezményezettek, hiszen a reformelképzelések szerint éppen feléjük igyekeznek terelni a betegellátást.

A szóban forgó 10 milliárd forinton kívül további 15 milliárdot juttatnak vissza az egészségügyi intézményeknek, ez a megtakarítás elsősorban a járulékfizetők körének szélesítéséből származik. Ennek szétosztásához törvénymódosításra van szükség, így az intézmények október–november–december hónapokra arányosan elosztva kapják majd meg a forrást. Annyit már biztosan lehet tudni, hogy a 15 milliárd forintból kétmilliárdot kap az Országos Mentőszolgálat, hárommilliárdot pedig kórházi komfortemelésre osztanak ki. Mint azt tegnap a kormányszóvivői tájékoztatón Horváth Ágnes egészségügyi miniszter elmondta: a pénz a kórházi étkeztetés minőségének javítására, a higiéniai feltételek jobbítására fordítható. A miniszter szerint elfogadhatatlan, hogy egyes intézmények háromszáz forintból oldják meg egy beteg napi étkezését. A tárcavezető elmondta azt is, külön rendeletben szabályozzák, melyek a kórházi komfort minimumfeltételei.

Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke úgy fogalmazott: örülnek a pénznek, de olyan súlyos pénzügyi helyzetben vannak az intézmények, hogy mindez csak mentőöv az év hátralévő részére. Az biztos azonban, hogy az elmúlt egy-két évben az ágazatból kivont öszszeget ez nem pótolja. A komfortemelésre szánt hárommilliárd forinttal kapcsolatban úgy fogalmazott: a kórházak menedzsmentjének kell majd eldöntenie, pontosan mire, a higiénés feltételek, az élelmezés javítására vagy – a megengedett lehetőségeken belül – valami másra használják fel a pénzt.

Zivkovics Natália

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.