Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Gyurcsány csomagot vár, a Fidesz adót és korrupciót csökkentene

A feketegazdaság elleni intézkedéscsomag készítésére kérte fel az érintett hatóságokat Gyurcsány Ferenc, aki legalább 100 milliárdos bevételt vár a gazdaság fehérítéséből. A Fidesz szerint viszont a kormány csak szavakban harcol a feketegazdaság ellen, semmilyen érdemi eredményt nem ért el ezen a területen. Az ellenzéki párt úgy véli: e cél érdekében csökkenteni kellene az adókat, a bürokráciát, illetve a korrupciót is.

MNO
2007. 09. 11. 15:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány felkérte a vámhatóságot, az adóhatóságot, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt és az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőséget, hogy szeptember végéig készítsenek intézkedéscsomagot a feketegazdaság visszaszorítására – mondta Gyurcsány Ferenc kedden Budapesten sajtótájékoztatón. Visszafogott becslések szerint is Magyarországon a GDP-hez viszonyítva 18 százalékot tesz ki a feketegazdaság aránya, és ha azt sikerülne 1-3 százalékponttal mérsékelni, akkor 100 milliárd forint nagyságrendű többletbevételt fordíthatna a kormány a magyar oktatás és kultúra fejlesztésére, illetve az adóterhek csökkentésére – mondta a miniszterelnök.

Gyurcsány a feketegazdaság mérséklésével kapcsolatos elképzelések között példaként említette annak lehetőségét, hogy ahol az APEH fekete foglalkoztatást észlelne, ott annak idejére, de legalább 3 hónapra visszamenőleg becsléssel is megállapíthatná a közterheket, illetve egy építési beruházás anyagköltségének elemzésével is megállapíthatná a befizetendő általános forgalmi adót.

Fidesz: A kormány csak az adókat emeli, holott csökkenteni kellene

A Fidesz szerint a feketegazdaság visszaszorítása érdekében mérsékelni kellene az adókat, csökkenteni a bürokráciát és a korrupciót – reagált Szijjártó Péter a Gyurcsány Ferenc által elmondottakra. „Egészen világos, hogy mi az a három lépés, amit meg kellene tenni a feketegazdaság visszaszorítása érdekében. Ez a három lépés pedig a bürokrácia és a korrupció visszaszorításán túl az adóemelések elkerülésére, és az adócsökkentésre helyezi a hangsúlyt„ – mondta sajtótájékoztatóján a Fidesz szóvivője. Közölte: a kormány, amióta hivatalban van, szinte kizárólag az adóemelés eszközéhez nyúlt. A Fidesz szóvivője emlékeztetett: a kormány számos új adófajtát vezetett be az elmúlt években, és emelte az adók mértékét is. A politikus pártja álláspontját tolmácsolva azt mondta: ez hasonlóképpen lesz a következő években is.

Szijjártó szerint a kormány csak szavakkal harcol a feketegazdaság ellen, amit az is jelez, hogy hosszú ideje semmiféle érdemi eredményt nem sikerült elérni e területen. Mint mondta, ez is azt mutatja, a kormány alkalmatlan a feketegazdaság megfékezésére, visszaszorítására. Hozzátette: a kormány nem a megfelelő eszközökkel próbálja mérsékelni a feketegazdaságot. Ha a kormány valóban küzdeni akarna a feketegazdaság ellen, akkor a Fidesz által javasolt három területen kellene előre lépni – szögezte le.

(mti)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.