Haladék: „pszichésen beteg” Lendvai elítélt exkampányfőnöke

Immár másodszor kapott három hónapos halasztást Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető volt kampányfőnöke arra, hogy megkezdje jogerős börtönbüntetésének letöltését. A „pszichés megbetegedésben” szenvedő Csonka Gábornak így december 19-ig nem kell bevonulnia a börtönbe.

Magyar Nemzet
2007. 09. 26. 8:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogerős börtönbüntetésének megkezdése alól azért kapott halasztást Lendvai Ildikó MSZP-frakcióvezető volt kampányfőnöke, mert az igazságügyi orvos szakértő szakvéleménye szerint Csonka Gábor „pszichés megbetegedése miatt életét közvetlenül veszélyeztető betegségben szenved”. A szakvéleményben az is szerepel, hogy Csonka betegség-tünetegyüttese „olyan krízishelyzetként értékelhető, amely az elítélt életét potenciálisan veszélyezteti”.

A volt szocialista politikus ötmillió forint kenőpénzt vett át az MSZP Köztársaság téri székházában, így vesztegetést színlelve elkövetett hivatali befolyással üzérkedés bűntette miatt június 19-én jogerősen három év börtönbüntetésre ítélték, de ő azóta sem vonult be a börtönbe, és a bűnügyben első fokon eljáró Fővárosi Bíróság (FB) a napokban egészségügyi okból másodszor is halasztást adott neki.

Szebeni László, az FB elnökhelyettese lapunknak úgy nyilatkozott: az elítélt távolléte igazoltnak minősül. Az első végzés szerint a volt kampányfőnöknek szeptember 19-én, vagyis három hónappal a jogerős ítélet után kellett volna jelentkeznie a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben. A védő azonban orvosi igazolást mellékelve szeptember 4-én újabb halasztást kért. Ennek nyomán az FB december 19-ig lehetővé tette Csonka Gábornak az igazolt távollétet. Azonban Szebeni László rámutatott: ez a végzés még nem jogerős, az ügyész például szeptember 20-án vette át a dokumentumot, és a fellebbezési határidő még nem telt le. Az elnökhelyettes hozzátette: a bíró orvosi szakvélemény alapján dönt, s halasztást akkor engedélyezhet, ha az elítélt gyógykezelése büntetés-végrehajtási intézetben nem lenne megoldható, illetve ha az érintett egészsége, netán az élete súlyos veszélyben forogna.

A törvény szerint a két évet meghaladó szabadságvesztés megkezdésére akkor adhat halasztást a bíróság, ha az elítélt betegsége „az életét közvetlenül veszélyezteti”, ha ezt az igazságügyi orvos szakértői szakvélemény is alátámasztja, illetve ha a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága egészségügyi szolgálatának vezetője nyilatkozik arról, hogy az elítéltet a büntetés-végrehajtás keretei között nem tudják kezelni.
A büntetés-végrehajtás augusztus 1-jei nyilatkozata csupán annyit tartalmaz: „A gyógykezelés befejeződéséig, állapotának megnyugtató stabilizálódásáig a halasztás engedélyezését megfontolni javasoljuk.” Völgyesi Miklós, a Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott tanácselnöke szerint a törvény alapján a büntetés-végrehajtásnak arra kellett volna egyértelmű választ adnia, hogy tudja-e kezelni az elítéltet vagy sem; az egyértelmű válasz hiánya viszont a halasztást engedélyező bírói döntés jogszerűségét kérdőjelezi meg.

Kulcsár Anna – Pilhál György

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.