Luxusautók a kormánynak? – A Fidesz szerint arcátlan dolog

Arcátlan előterjesztésnek nevezte a fideszes Lázár János azt a kormányzati szándékot, amely szerint a kabinet közel félmilliárd forintot költene a közbeszerzési eljárás mellőzésével újabb járművekre, közöttük páncélozott luxusautókra. Lázár kijelentette: a Fidesz ehhez semmilyen formában nem adja támogatását.

MNO
2007. 09. 11. 13:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz semmilyen formában nem tudja támogatni, hogy a kormány 471 millió forint értékben összesen 14 darab járművet, köztük páncélozott luxusautókat kíván vásárolni, a közbeszerzési eljárás megkerülésével – közölte az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke kedden Budapesten. Lázár János sajtótájékoztatóján közölte: „Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr páncélozott luxusautókat szeretne vásárolni magának és kormányának (...), az adófizetők forintjai átláthatatlanul, káoszt teremtve kerülnének felhasználásra„. Emlékeztetett: a kormány 2005 őszén már vásárolt 30 járművet, amelyek között biztonsági autók is voltak.

Vissza a feladónak

Az ellenzéki politikus ismertetése szerint az „arcátlan előterjesztést” kedden tárgyalta a szakbizottság, amelyet végül levett a napirendről. A szocialista képviselők is felismerték ennek az előterjesztésnek a visszásságát, így a testület „visszaadta azt„ a kormánynak átdolgozásra és előterjesztésre – tette hozzá Lázár, majd úgy folytatta, biztos abban, hogy a testület következő, hétfői ülésén is „harcolni fognak a luxusautókért”. A 14 gépjármű között 3 páncélozott luxusautó, 5 luxusterepjáró, 2 mikrobusz és 4 felsőkategóriás személygépkocsi szerepel, valamint személyi védelmi felszereléseket is beszereznének.

Lázár szerint a testület ülésén több képviselő is úgy vélekedett, hogy a magyar költségvetés az adófizetők pénzéből ezt nem engedheti meg magának. „A kormány példát mutathat például a mértéktartás ügyében„ – fogalmazott. Arról is szólt, hogy Szabó Ferenc, a Köztársasági Őrezred vezetője a bizottsági ülésen a megváltozott biztonsági környezettel indokolta a beszerzést és arra nem tudott választ adni, miért nem lehet a járműveket nyílt közbeszerzési eljáráson beszerezni. A bizottság képviselői azonban – folytatta a fideszes bizottsági elnök – semmilyen érdemi információt nem kaptak arról, miben is változott meg a biztonsági környezet Magyarországon, ahhoz képest, hogy egy hónappal ezelőtt Szilvásy György azt mondta, nem változott a biztonsági környezet, a szélsőjobboldali csoportok valóságos veszélyt nem jelentenek.

Az esztétika és a kényelem a vezérelv?

A fideszes politikus az előterjesztés szövegét ismertetve közölte: esztétikai és kényelmi szempontok indokolják, hogy páncélozott gépjárműveket vásároljon a magyar kormány, mert ugyan rendelkezik két darab, a célnak megfelelő gépjárművel, „ezek azonban esztétikai és kényelmi szempontból az ország vezetőinek és a nemzetközi vendégeknek nem felelnek meg”. A politikus szerint ha azt várjuk el egy nyugdíjastól, hogy befizesse a 300 forintos vizitdíjat, akkor a kormány, annak képviselője, a Köztársasági Őrezred, sőt a nemzetközi vendégek se várják azt el, hogy 50-60 milliós páncélozott luxusautókat biztosítsunk számukra. „Érthetetlen ez a nagyzolási mánia„ – fogalmazott Lázár János, aki jelezte: a testület ülésén arra a kérdésére sem kapott egyértelmű választ, hogy „ezek az autók netán itt vannak-e már”. A fideszes képviselő bízik abban, hogy a kormány eláll szándékától és nem vásárol luxusautókat félmilliárd forint értékben.

Budai: A biztonság az elsődleges

Budai Bernadett kormányszóvivő keddi tájékoztatóján újságírói kérdésre elmondta: a honvédelmi bizottság kezében van a döntés, hogy „felmentést adjon„ a közbeszerzési eljárás alól. „A rendőrség valóban kért és kapott a kormánytól arra vonatkozóan egy lehetőséget, hogy meghívásos tendereztetési eljárást bonyolítson le a közeljövőben” – mondta a kormányszóvivő, aki későbbre ígért tájékoztatást arról, miért nem közbeszerzési eljárás keretében szerzik be az új autókat. Kérdésre válaszolva a kormányszóvivő hangsúlyozta: biztos, hogy kényelmi szempontok nem játszhatnak szerepet a beszerzésben, a biztonság az elsődleges.

(mti)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.