Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. június 25.
Lengyelország
Hollandia
18:002024. június 25.
Ausztria

Spekuláció áll a szegedi fürdő fejlesztésének hátterében?

A szegedi városvezetés azt tervezi, hogy a zömében állami és önkormányzati forrásokból kialakítandó 6 milliárd forintos értékű városi fürdőkomplexumot mintegy hárommilliárd forintért átadja a Leisztinger Tamás érdekkörébe tartozó Hunguest Hotel Zrt.-nek – jelentette ki Gyimesi László, a Fidesz helyi elnöke kedden a csongrádi megyeszékhelyen.

MNO
2007. 09. 11. 12:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az önkormányzat tervei szerint a mai kor minden követelményének megfelelő fürdőkomplexum épülne meg uniós támogatással a mai Liget fürdő területén – mondta az ellenzéki politikus sajtótájékoztatóján. A beruházásra az önkormányzat és a Leisztinger Tamás érdekkörébe tartozó Hunguest Hotel Zrt. egy közös projektcéget hozna létre, amelyben a város 80 százalékos tulajdonos lenne. A közös cég mintegy 3 milliárd forintos uniós támogatásra pályázna. Amennyiben sikeres a pályázat, az önkormányzat 1,2 milliárd forint értékben a cégbe apportálja a fürdő ingatlanjait és egyéb vagyontárgyait – közölte Gyimesi László.

A politikus elmondta, ezzel párhuzamosan a szállodacég is 260 millió forint értékben tőkét emelne, s így megmaradna a korábbi tulajdonarány. Ezt követően valósulna meg a beruházás, amelynek eredményeképpen egy modern, több mint 6 milliárd forintos értékű turisztikai központ létesülne.

A szerződéstervezet szerint a Hunguest Hotel Zrt. tíz év alatt kivásárolná az önkormányzatot a projektcégből, ám nem a valós fejlesztést követő piaci értéket, hanem csak az apportként bevitt vagyontárgyak inflációval növelt értékét fizetné meg a városnak – mondta a Fidesz helyi elnöke, aki hangsúlyozta, a magáncég így a valós jövőbeli érték mintegy ötödéért tudja megszerezni a városi tulajdonrészt.

Gyimesi László közölte, az előterjesztéshez módosító indítványt nyújtottak be, azt javasolják, hogy az önkormányzat egyedül valósítsa meg a beruházást, majd a magáncég vegye bérbe a várostól a fürdőt. Botka László polgármester korábban a beruházás terveit bemutató sajtótájékoztatón kifejtette, az unió az egészségturisztikai fejlesztések költségeinek 50 százalékát fedezi, a mintegy hárommilliárd forintos önrészre a városnak nincsen forrása, ezért hoznak létre közös projektcéget a Hunguest Hotel Zrt.-vel.

A szocialista politikus azt állította, hogy az ingatlanért kapott összegből fedett uszodát építetnének a város egy másik részén. A sportcélú beruházásra – amelyet az unió nem támogat belátható időn belül – az önkormányzatnak másképp nem lenne forrása.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.