Versenyeznek a miseborok is

A templomi szertartásokon használt borok minőségének fontosságára szeretné felhívni a figyelmet a Zala megyei Kiskutason megrendezésre kerülő Szent Gellért miseborünnep és verseny.

MNO
2007. 09. 18. 15:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Halász Gábor, Kiskutas polgármestere és a rendezvény szervezője elmondta, hogy a hét végén kezdődő versenyen harminc magyar és három külföldi misebor mérettetik meg.

A miseborok általában késő szüretelésű, édesebb fehérborok, amelyek nem tartalmazhatnak adalékanyagokat – magyarázta Halász Gábor. Hozzátette, hogy vörösborokat ritkábban szentelnek miseborrá, ugyanis könnyebben hamisíthatók, mint a fehérek.

A versenyen a borokat egy szakmai zsűri vizsgálja anélkül, hogy bármilyen információt kapnának a termelőt vagy akár a fajtát illetően. A borok szakértői így csak a szín, az illat és persze az íz alapján alakíthatják ki véleményüket. A minősítés egy nemzetközileg elfogadott százpontos rendszerben történik.

A miseborok próbáját tavaly rendezték meg először, akkor a Bussay pincészet Esküvé nevű, 2005-ös évjáratú bora lett az első. A rendezvény helyszíne, a 204 lakosú Kiskutas Zalaegerszegtől öt kilométerre található.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.