Halász Gábor, Kiskutas polgármestere és a rendezvény szervezője elmondta, hogy a hét végén kezdődő versenyen harminc magyar és három külföldi misebor mérettetik meg.
A miseborok általában késő szüretelésű, édesebb fehérborok, amelyek nem tartalmazhatnak adalékanyagokat – magyarázta Halász Gábor. Hozzátette, hogy vörösborokat ritkábban szentelnek miseborrá, ugyanis könnyebben hamisíthatók, mint a fehérek.
A versenyen a borokat egy szakmai zsűri vizsgálja anélkül, hogy bármilyen információt kapnának a termelőt vagy akár a fajtát illetően. A borok szakértői így csak a szín, az illat és persze az íz alapján alakíthatják ki véleményüket. A minősítés egy nemzetközileg elfogadott százpontos rendszerben történik.
A miseborok próbáját tavaly rendezték meg először, akkor a Bussay pincészet Esküvé nevű, 2005-ös évjáratú bora lett az első. A rendezvény helyszíne, a 204 lakosú Kiskutas Zalaegerszegtől öt kilométerre található.
(MTI)