Zuschlag mellébeszél

Zuschlag János nem aggódik: szerinte nem történt bűncselekmény, pusztán a média fújta fel az általa felügyelt alapítványi pénzmozgásokat. Az ügyészség azonban különösen nagy kárt okozó csalás gyanújával nyomoz Zuschlag és hat társa ellen.

Magyar Nemzet
2007. 09. 11. 22:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincsen sem Zuschlag-ügy, sem illegális finanszírozási, sem illegális pártfinanszírozási ügy. Nem történt bűncselekmény – mondta a szocialista politikus azután, hogy tegnap felkereste Lendvai Ildikót, az MSZP parlamenti frakcióvezetőjét. – Az egyesületek tisztázni fogják a dolgot – jelentette ki Zuschlag. S ezt magával Lendvaival is közölte. Ennél többet nem volt hajlandó mondani a sajtónak. Így nem válaszolt arra sem, hogy az alapítványi támogatások kiutalása ügyében voltak-e heti rendszerességű miniszteri utasítások. Zuschlagtól megkérdeztük: igazak-e azok a hírek, amelyek szerint Jánosi György korábbi ifjúsági miniszter azért kényszerült felállni a bársonyszékből, mert nem volt hajlandó kiszolgálni a Fiatal Baloldal lobbiját? A politikus erre a kérdésre sem válaszolt. (Jánosit Gyurcsány Ferenc váltotta a miniszteri poszton – a szerk.) Noha senki nem feszegette a kérdést, Zuschlag leszögezte: illegális pártfinanszírozásról nincs szó a kérdéses alapítványi támogatások kapcsán.

A frakcióirodán Zuschlag találkozott az ifjúsági pénzeket osztó minisztérium egykori államtitkárával, Szilvásy Györggyel. A jelenlegi titokminiszter azt állította: nem beszélt Zuschlaggal a csalási botrányról. Lendvai a találka után mindössze annyit mondott: nem akarja befolyásolni a Zuschlag-ügyben indított nyomozást.

A Bács-Kiskun Megyei Ügyészség különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsítja Zuschlag Jánost és társait. Lados Istvánt, Zuschlag személyi titkárát egyébként körözik, de nincs fenn az ORFK honlapján ez az információ. A Magyar Hírlap kérdésére elmondták, személyiségi okok miatt nem mindig teszik közzé a körözöttek adatait. Mint megírtuk, az ügyészség meghallgatta Ocsovai Tamást, az ifjúsági tárca volt helyettes államtitkárát is, aki részletes vallomásban tárta fel a nyomozóknak, milyen egyeztetések zajlottak a minisztériumban a pályázati döntések meghozatala előtt. Ocsovai az egyeztetők közé sorolta Ujhelyi Istvánt, Mesterházy Attilát és Arató Gergelyt is. Az ügyészég az ügyben már meghallgatta Ujhelyit, Aratót és Baja Ferencet, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárát, a Táncsics Mihály Alapítvány kuratóriumi elnökét. A Magyar Távirati Iroda tegnapi híradásában felidézte az Ocsovai-vallomás előbb közölt részleteit, ugyanakkor hallgatott Ocsovai Tamás azon szavairól, amelyek szerint a pályázati pénzek odaítéléséről minden héten egyeztetés folyt az éppen hivatalban lévő ifjúsági miniszterrel, vagyis Jánosi Györggyel, Gyurcsány Ferenccel és Göncz Kingával is.
Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun megyei főügyész helyettese, ügyészségi szóvivő lapunk megkeresésére közölte, hogy Zuschlag János már nem terhelt, hanem gyanúsított, mert a nyomozó hatóság már kihallgatta, igaz, gyanúsítottként nem kötelessége elismerni a bűncselekményt. Az ügyészség szerint viszont megalapozott a gyanú, hogy Z. János és társai különösen nagy kárt okozó csalás bűntettét követték el. A szóvivő azt mondta: megszokott koreográfia, hogy az ügyészség szerint történt bűncselekmény, a gyanúsítottak viszont úgy gondolják, nem.

Megtudtuk: továbbra is lehetőséget látnak arra, hogy a vádat bűnszövetkezetben elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntettére módosítsák, de közelebbit Szabó nem tudott mondani. A helyettes főügyész megerősítette, hogy a nyomozó hatóságnak arról nincs tudomása, történt-e tiltott pártfinanszírozás, eddig csak abban lehetnek biztosak: Zuschlagék bankszámláról felvették a szóban forgó összegeket, és a saját céljaikra használták, vagyis nem arra, amire kapták az alapítványok és a civil szervezetek. Valamit biztosan finanszíroztak a szocialista politikus és társai, tette hozzá Szabó Ferenc, igaz, az is lehet, hogy kizárólag saját magukat.

Bodacz Balázs–Zsebők Csaba

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.