időjárás 25°C Apollónia 2022. július 7.
logo

Lemond Boris Johnson

A Noel tovább szedi áldozatait

Pálfi Krisztina
2007.10.31. 15:23

A Noel névre keresztelt trópusi vihar várhatóan felerősödik szerdán, miután a középpontja az elkövetkező néhány órában elhagyja a Kubától északra eső vizeket.

A Noel kedden keletkezett Kuba felett, de erős esőzések sújtják a Dominikai Köztársaságot, Haitit és a Bahamák egy részét is. Luis Luna Paulino, a Dominikai Köztáarsaság polgári védelmének vezetője szerint eddig 43-an haltak meg és további 16 ember tűnt el – tudósít a CNN.

Reggel nyolckor Noel középpontja 105 km-re volt észak-északnyugatra Camaguey-től (Kuba), és 315 km-re dél-délnyugatra Nassautól (Bahamák), a National Huuricane Center (Miami, Florida) jelentése szerint. Nyugat- északnyugati irányban mozgott 9 km/h sebességgel, tartósan 65 km/h körüli, nagyobb lökésekkel szaggatott széllel. A trópusi viharok ereje általában a középponttól 280 km-es távolságra is érezhető. A vihar várhatóan fokozatosan észak felé fordul a következő 24 órában, ezzel a középpontja kimozdul Kuba északi partja fölül szerdán, és megközelíti a Bahamák északnyugati térségét szerda éjjel.

A vihar-riadó továbbra is él Kuba több tartományában, így Sancti Spiritusban, Ciego de Avilában, Camagueyban, Las Tunasban, Granmában, Holguinben, Santiago de Cubában és Guantanamóban. A trópusi vihar- riadó azt jelenti, hogy az adott területen 24 órán belül várhatóan le fog csapni egy vihar. Riadót rendeltek el a Bahamák északnyugati térségében is. A vihar már súlyos károkat okozott Hispaniolán, a Dominikai Köztársaság és Haiti által határolt szigeten.

Számos repülőgépjáratot töröltek az Egyesült Államok és a Bahamák között. A karibi légitársaságok egyes esetekben az útvonal megváltoztatásával tovább közlekedtetik járataikat.

A térséget hatalmas esőzések pusztítják. Juliana Pierossi, a World Vision Internacional segélyszervezet szóvivője szerint az ár százakat fosztott meg otthonaiktól a Dominikai Köztársaságban. A földek teljesen feláztak, az utakon ömlik a víz, megbénítva ezzel a főváros, Santo Domingo közlekedését. “A World Vision megkezdte az élelmiszer és ivóvíz szállítását az embereknek, akik sátrakban laknak, de jobban aggódunk a hosszabb távú következmények miatt”- mondta.

(CNN)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.