Az MSZP döntött: feloszlatja a kiskunhalasi szervezetét

Az MSZP országos etikai és egyeztető bizottsága - egyetértve a párt országos elnöksége javaslatával - úgy döntött, feloszlatja a kiskunhalasi szervezetet - közölte a testült szombati ülése után az etikai bizottság elnöke.

MNO
2007. 10. 13. 14:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MSZP országos etikai és egyeztető bizottsága megtárgyalta a párt országos elnökségének javaslatát és "elfogadva az elnökség érveit, úgy döntött, feloszlatja a szervezetet és elrendeli újraalakulását" – mondta Simon Gábor a testület elnöke. Az újraalakulás jelenti egyrészt azt, hogy a jelenlegi tagok – az országos elnökség ellenőrzése mellett – megerősítik tagságukat, de jelenti azt is, hogy egy új működési struktúrát, szervezeti és működési szabályzatot alakítanak ki, és lezajlik a tisztújítás folyamata – tette hozzá.

A tervek szerint ez a folyamat – amelynek levezénylésére az országos és a megyei elnökség kapta a felhatalmazást – napokon belül megkezdődik, és november 15-ig be kell fejeződnie – közölte Simon Gábor. Az új tagok felvételénél nem vezetik be az ajánlást, a városi szervezet megújítását követően sor kerül tisztújításra a megyei szervezetnél is. Ennek indokaként Simon azt mondta, hogy megyén belül a kiskunhalasi volt ötszáz körüli taglétszámát tekintve az egyik legjelentősebb szervezet.

Simon Gábor arra a kérdésre, hogy hogyan kívánják a nyerészkedőket kiszűrni az újjáalakuló szervezetből, úgy válaszolt: bár senki fejébe nem látnak bele, de szerinte a közösség lesz annyira erős, hogy a nyerészkedésre számítókat ki tudja szűrni. A politikus elmondta: az etikai bizottság azt is javasolja, hogy induljon eljárás Zuschlag János és társai ellen még akkor is, ha ennek a jelen helyzetben – mivel az érintettek előzetes letartóztatásban van – gesztus értéke van.

Úgy vélte, e lépésnek azért van jelentősége, hogy ilyen módon is elhatárolódjanak Zuschlag Jánostól és társaitól.

Az MSZP kiskunhalasi szervezete és önkormányzati frakciója szeptember 27-én kizárta soraiból Zuschlag Jánost (a szervezet elnökét) és Weiszenberger Lászlót, a helyi önkormányzat MSZP-Sikeres Halasért Társaság frakciójának két tagját, a hozzájuk kapcsolódó botrányos ügyek miatt. Önkormányzati képviselői mandátumáról egyikük sem mondott le; a jogszabályok a visszahívást nem teszik lehetővé. Zuschlag Jánost a Bács-Kiskun megyei közgyűlés MSZP-frakciója is kizárta tagjai közül.

Zuschlag János volt szocialista parlamenti képviselőt, az MSZP Bács-Kiskun megyei területi szövetségének ügyvezető elnökét és hét társát különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsítja az ügyészség, alapítványoknak nyújtott állami pénzek szabálytalan felhasználása miatt.

(mti)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.