Botrányos előzmények után délután várják Bajnait

<p>Szocialista képviselők ellenkezése miatt főleg az ülés címéről folytattak vitát az Országgyűlés európai uniós források elosztását vizsgáló eseti bizottsága mai ülésén. Nógrádi Zoltán (Fidesz) „kissé gyanúsnak&quot; mondta, hogy a szocialista képviselők „obstruálják az ügy rendbetételét&quot;, ami véleménye szerint „majdnem egyenlő a politikai bűnrészességgel&quot;.</p><p><strong><a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=520719&amp;rvt=2" target="_blank">• Százmilliók Bajnaitól önreklámozásra</a></strong></p>

MNO
2007. 10. 01. 12:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter meghallgatása délután várható az Országgyűlés európai uniós források elosztását vizsgáló eseti bizottsága ülésén, miután a testület fideszes elnöke éles politikai vita után döntött erről.

Pelczné Gáll Ildikó azt követően zárta le a délben kezdődött ülést, hogy éles vita alakult ki a kormánypárti és az ellenzéki képviselők között: a fideszes képviselők a bizottsági munka obstruálásával, míg a kormánypárti képviselők aktuálpolitikai haszonszerzéssel vádolták a másik felet.

Az elnök azzal indokolta a testület délutáni összehívását, hogy a tagoknak addig alkalmuk lesz megismerni a három tanácsadói hálózat felszámolását is tartalmazó határozati javaslatot. Az ülésre meghívott szakminiszternek így egyelőre nem volt alkalma arra, hogy tájékoztatást adjon az uniós fejlesztési pénzek elosztási rendszeréről.

Már az ülés elején vita alakult ki arról, hogy a napirend címét miként változtassák meg; a szocialista képviselők a „Tájékoztató az európai uniós források felhasználása körüli visszaélésekről" címet sérelmezték. Kompromisszumként a képviselők a „lehetséges" visszaélésekre kifejezésre módosították a címet.

Az elnök közölte, hogy az ülésen nem kívánnak foglalkozni az „előkerült videoanyaggal": ez, mint mondta, az ügyészség feladata. A fideszes politikus ugyanakkor közölte: úgy ítélik meg, hogy az uniós támogatások igénylésének, felhasználásának a rendszere nem megnyugtató. A három regionális tanácsadó hálózat lehetőséget teremt a korrupcióra és a visszaélésekre. Ez a rendszer átláthatatlan, és mellőzi a nyilvánosságot, nem szerencsés, ha politikusok döntenek az uniós forrásokról – hangoztatta. Pártpolitikai delegáltak helyett köztisztviselőket szeretnénk döntéshozatali pozícióban látni – fogalmazott, majd határozati javaslatot osztatott ki a képviselőknek, melyben egyebek mellett a három tanácsadói hálózat „felszámolását" javasolta.

Varjú László (MSZP) visszautasította Pelczné Gáll Ildikó szavait, és a korábbi napokban tett nyilatkozatai miatt az elnöki mandátumáról való lemondásra szólította fel. Több szocialista képviselő azt sérelmezte, hogy a határozati javaslatot nem az ülés előtt, hanem helyben osztották ki.

Nógrádi Zoltán (Fidesz) „kissé gyanúsnak" mondta, hogy a szocialista képviselők „obstruálják az ügy rendbetételét", ami véleménye szerint „majdnem egyenlő a politikai bűnrészességgel".

Baráth Etele (MSZP) alelnök felháborítónak nevezte Nógrádi Zoltán szavait, és kijelentette: ennyire botrányos megszólalást bizottsági ülésen még nem hallott.

Az ülést rendkívül élénk médiaérdeklődés kísérte; a testület elnöke erre utalva megjegyezte: úgy látszik, botrány kell ahhoz, hogy a bizottsági munka felkeltse a sajtó érdeklődését.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.