Kósa: Az MSZP tisztázza a székházbotrányt!

<p>A Fidesz azt várja az MSZP-től, hogy hozza nyilvánosságra a Vérmező utcai irodaház helyiségeit érintő bérleti szerződést, mert ezzel tudnák hitelesen cáfolni a szerdán nyilvánosságra került székházbotrányukat. Mindehhez Kósa Lajos hozzátette: ki kell derülnie, élvez-e az MSZP bármilyen előnyt vagy hátrányt a szokásos piaci szereplőkhöz viszonyítva. A Fidesz alelnöke közölte azt is: az MSZP szóvivőjének ez ügyben tett nyilatkozatát kevésnek tartja. <br /><br /><a href="/portal/522106?searchtext=heti%20válasz">• Szocialista székházbotrány: állami cég állja a számlát?</a></p><p><a href="/portal/522350" target="_blank">•Vérmező utca: míg az állam hetven, addig az MSZP csak 46 millióért bérelt </a></p>

MNO
2007. 10. 11. 13:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz szerint a szocialisták akkor tudnák hitelesen cáfolni a szerdán nyilvánosságra került székházbotrányukat, ha a bérleti díjjal kapcsolatos dokumentumokat nyilvánosságra hoznák – jelentette ki Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten. Kósa közölte: a Fidesz azt várja, hogy az MSZP hozza nyilvánosságra a Vérmező úti irodaház helyiségeit érintő bérleti szerződését, valamint a bérleti díj átutalását igazoló dokumentumokat. A politikus szerint a szerződés nyilvánosságra hozása azért is indokolt, hogy kiderüljön: élvez-e az MSZP bármilyen előnyt vagy hátrányt a szokásos piaci szereplőkhöz viszonyítva. Újságírói kérdésre válaszolva közölte, hogy az MSZP szóvivőjének ez ügyben tett nyilatkozatát kevésnek tartja.

Ismert, Nyakó István szerdán a távirati irodának azt mondta: az MSZP szerződésbe foglalt kötelezettségeinek megfelelően fizeti a bérbeadónak a Vérmező úti ingatlan után járó bérleti díjat. A Fidesz alelnöke szerint, ebben az ügyben is komoly felelőssége van a pártelnöknek, ezért világos válaszokat várnak a felmerült kérdésekre. A Fidesz tudni akarja, ki és milyen felhatalmazással módosította törvényellenesen a Magyar Turizmus Zrt. üvegzseb-nyilvántartását? Kósa tájékoztatása szerint bár a Magyar Turizmus Zrt. megerősítette, hogy a székházbérletre vonatkozó üvegzseb-nyilvántartásuk hiteles, kiderült, ebbe jogellenesen belenyúltak és adatokat módosítottak. A nagy kapkodásban azonban a módosítás értelmetlen lett – mondta a Fidesz alelnöke. Hozzátette: a világhálón elérhető adatok szerint – legalábbis, mint mondta, a közelmúltban még elérhetőek voltak ezek az adatok – olyan bérleti szerződés volt nyilvántartva az érintett emeletekre, amit az MT Zrt. 2007. január 1-től 2006. december 31-ig kötött. További kérdés – mondta Kósa –, hogy milyen alapon fizet a Magyar Turizmus Zrt. a Raiffeisen ingatlan alapnak az irodaház bérletéért, és miért van most is hatályban lévő szerződése, amit egyébként nem fizet?

A Fidesz következő kérdése, hogy egészen pontosan mennyit fizet az MT Zrt., és mennyiért szerződött irodáira? Kósa Lajos úgy vélte, ez a kérdés azért indokolt, mert – információik szerint – az ugyanebben az épületben lévő turisztikai szakállamtitkárság más áron bérelt ingatlant, mint az MT Zrt. De kérdés az is: hogyan lehetséges, hogy – a mostani adatok szerint – az MSZP által használt székházért egy száz százalékban állami tulajdonban lévő társaság fizeti a bérleti díjat? Az ellenzéki politikus szerint azt is jó lenne tudni, hogy az MSZP hogyan kötött bérleti szerződést egy olyan irodára, amelyre másnak már volt megállapodása, illetve hogy a szerződés megkötése előtt miért nem tisztázták a helyzetet. A Heti Válasz e heti lapszámában arról ír, hogy a Magyar Turizmus Zrt. jogcím nélkül utalt ki 200 millió forintot a Vérmező úti pártközpontnak helyet adó irodaház tulajdonosának. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium szerdai közleménye szerint a szerződést még 2006. december 31-i hatállyal a Magyar Turizmus Zrt. felmondta.
(mti)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.