Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Trükközés programokkal – Nem élünk a lehetőségekkel

Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter nagyon ügyesen kigondolta a 2007 és 2013 között felhasználható Leader uniós támogatások egy-egy évre lebontott elosztását, de a kormány szempontjából hasznos terveit legfeljebb Németországban lehet megvalósítani – hangoztatta tegnap Surján László, az Európai Néppárt parlamenti képviselője. De Blasio Antonio pedig arról beszélt, az Európai Parlamentben értetlenséggel figyelik a magyarországi korrupciógyanús ügyeket.

Magyar Nemzet
2007. 10. 31. 7:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Surján László úgy véli, a kormány szempontjából jó ötlettel rukkolt elő Bajnai Gordon, ő ugyanis azt tervezi, hogy a 15 százalékos önrészt igénylő uniós Leader pályázati alapot kiegészíti 100 százalékra állami finanszírozással, majd a hazai elosztáskor a már kiegészített 100 százalékhoz kér 30 százalékos önrészt a magyar igénylőktől, akik eszerint negyvenöt százalékos önrészt fizetnek. A néppárti képviselő azt mondta, ez Németországban működhet, itthon viszont nem. Mindazonáltal Magyarország nem használja ki a lehetőségek zömét sem, ráadásul a kormány túlértékeli saját teljesítményét a pénzfelhasználás mértékét illetően. Az Európai Néppárt politikusa állítja, a jelenleg tapasztalható hazai politikai viszonyok között nem sikerülhet a hétéves ciklusban lehívható hetvenmilliárd forintos Leader fejlesztési programot eredményesen végrehajtani. Egyelőre Brüsszelben legfeljebb annyit látnak, hogy a magyarok veszekednek a pénzen, a baloldal kiszorítósdit játszik.

De Blasio Antonio néppárti EP-képviselő Hajdú-Bihar megyei körútja során arról beszélt, hogy az Európai Parlamentben értetlenséggel figyelik a magyarországi korrupciógyanús eseteket; leginkább a Zuschlag-ügy és a Leader-csoportok megalakulása körüli botrányok keltenek megütközést. A politikus helyi vállalkozókkal, polgármesterekkel és önkormányzati képviselőkkel találkozott, akik elmondták, a területfejlesztésben jelentős forrásokkal rendelkező Leader program helyi csoportjainak megalakulásakor a szocialista vezetésű települések megengedhetetlen módszerekkel hozták helyzetbe magukat. De Blasio elmondta, az Európai Unió megteheti, és meg is teszi, hogy a szabálytalanul elköltött pénzeket visszavonja, és ezzel kellemetlen helyzetbe hozza az adott országot. Úgy fogalmazott: az „elzuschlagosodás” nem vet jó fényt Magyarországra, mint ahogy az sem, hogy hazánk nem használja ki kellőképpen lehetőségeit.

Dombi – Tolcsvai

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.